Home Főhírek Belföldi hírek Megint itt a Covid? A tünetek miatt többen pánikba esnek

Megint itt a Covid? A tünetek miatt többen pánikba esnek

bddsz

Egyre többen betegednek meg, főként a felső légúti és emésztőrendszeri fertőzések okoznak panaszokat. Torzsa Péter, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője szerint fontos a megelőzés és az odafigyelés.

Megnövekedett a felső légúti fertőzésben szenvedők száma országszerte, több betegség is jelen van.

Ha azt tapasztaljuk, hogy fáj a torkunk, köhögünk, magas lázunk van, mindenképpen érdemes először COVID-19 vírusra tesztelni magunkat – hívta fel a figyelmet Torzsa Péter, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője. Ha a teszt negatív, a megbetegedésért különböző őszi vírusok, például adenovírusok is felelősek lehetnek, mivel már ezek is megjelentek.

A szakember a legfontosabbnak a megelőzést nevezte. Erre az egyik legjobb módszer a mérsékelt közösségi aktivitás, zsúfoltság, tömeg elkerülése. Aki indokoltnak érzi, maszkot is viselhet – ez különösen azok esetén fontos, akik például valamilyen krónikus betegségtől szenvednek. Kiemelten fontosnak nevezte továbbá, hogy akik a tömegközlekedést használják, alaposan mossanak kezet-arcot, hogy eltávolítsák a megtapadó kórokozókat, így azok nem tudnak bejutni a szervezetbe.

A tanszékvezető azt tanácsolja: a felső légúti tünetekkel, tehát orrfolyással, köhögéssel, megfázásos tünetekkel, rossz közérzettel, lázzal és hőemelkedéssel érdemes orvoshoz fordulni, ezeket nagy valószínűséggel vírusos fertőzés okozza.

Otthon kell maradni gyógyulni, C- és D-vitamint fogyasztani, megfelelő mennyiséget aludni, sokat pihenni

– hangsúlyozta. Ha két-három napon túl is marad a magas láz tapasztalunk, és teszttel igazolhatóan nem COVID-19 fertőzésről van szó, érdemes konzultálni a családorvossal, gyermekorvossal. Meg kell vizsgálni, hogy a vírusos fertőzés mellé nem alakult-e ki bakteriális felülfertőzés, ami már esetleg antibiotikumos kezelést igényelhet.

Immunerősítés: alvás, mozgás, étrend

Fontos az immunrendszer erősítése zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrenddel, valamint napi 7-9 óra alvással, mivel a kialvatlanság gyengíti az immunrendszert. Lényeges a rendszeres testmozgás is immunerősítő és stresszoldó hatása miatt. Alkalmazhatunk stresszoldó relaxációs technikákat is, amelyek szintén segíthetnek a védekezésben.

Van azonban a felső légúti mellett egy másik hullám is, egy hányással, hasmenéssel járó vírusos fertőzés, amely főként gyerekek között terjed. Ilyen esetekben is nagyon fontos a beteg számára a sok pihenés, megfelelő folyadékpótlás, ugyanis az ilyen megbetegedéseknél könnyen ki lehet száradni. Három hónapnál fiatalabb gyermekek esetén, vagy különösen intenzív tüneteknél, illetve már 7 napja tartó betegségnél indokolt lehet további vizsgálatok elrendelése. Ám a gyermekorvos tanácsát mindenképpen ki kell kérni.

Mindkét betegség cseppfertőzéssel terjed, rendszeres és alapos kézmosással csökkenthető az esélye, hogy a kórokozók a szervezetünkbe kerüljenek.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version