23.3 C
Budapest
2022. augusztus. 8. hétfő

“Még nem találkoztam ilyen tragikus esettel” – oxigén helyett nevetőgázt adtak egy újszülöttnek

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

John Ghanem 2016 júliusában született egy ausztrál kórházban, ám mindössze egy órát tölthetett ezen a világon. A császármetszéssel született kisfiú gyengének tűnt, nem sírt, ezért rákötötték egy újraélesztő készülékre, amely egy falra szerelt, orvosi gázokat tartalmazó panelből jutatott levegőt tüdejébe. Az orvos 50 százalékos oxigént használt, majd megduplázta a mennyiséget, hogy megpróbálja újraéleszteni az újszülöttet. Ghanem állapota azonban nem javult.

Öt évvel később, a héten tartottak vizsgálatot a kisfiú halálával kapcsolatban. Ennek során kiderült, hogy az újraélesztő készülékbe oxigént és dinitrogén-oxidot szállító csöveket “szerencsétlen módon összekeverték” és helytelenül jelölték meg a Sydneyben található kórház 1997-es építésekor – számolt be a Vice az The Australian nyomán. A csöveket később érdemi ellenőrzés nélkül csatlakoztatták egy újszülött-gyógyászati gázpanelhez.

Ghanem halála kevesebb mint két héttel egy hasonló incidens után történt: születését követő pillanatokban Amelia Khan is újraélesztésre és oxigénre szorult, ám “váratlan” reakciót mutatott – mint kiderült, ő is dinitrogén-oxidot kapott. Khant átvitték egy másik gázkivezetéshez csatolt készülékhez, amit Donna Ward, a halottkémet segítő ügyvéd olyan lépésnek nevezett, amely “döntőnek bizonyult Amelia túlélése szempontjából”. A kislány ennek ellenére súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett.

A dinitrogén-oxid – köznyelvben nevetőgáz – egy színtelen gáz, amelyet az egészségügyben jellemzően nyugtatásra és fájdalomcsillapításra használnak.

Senki sem ellenőrizte

A bírósági meghallgatás során kiderült, hogy a gázkeveredés azonnal felismerhető lett volna, ha a kórház elvégezte volna a törvényileg előírt vizsgálatokat. Ebben az esetben Ghanem életét megmenthették volna.

A probléma végül nem egy ellenőrzés, hanem egy megérzés alapján derült ki. Ghanem halálát követő napon egy szülésznő és egy gyermekorvos egy feltűnően hasonló indiai esetről beszélgettek, ahol egy 8 éves gyermek meghalt, egy 18 hónapos gyermek pedig maradandó agykárosodást szenvedett miután oxigén helyett tévesen dinitrogén-oxidot adtak neki. A szülészetvezető úgy gondolta, érdemes kivizsgálni az esetet, és kérte, hogy a műszaki osztály nézze meg a gázkijáratokat.

A bírósági meghallgatáson kiderült, a kérést követően hat napnak kellett eltelnie, hogy a gázkijáratot megvizsgálják. Ward szerint “puszta véletlen, hogy ez idő alatt egyetlen más csecsemő sem igényelte az oxigénellátást” a gyanús panelből.

A 2015-ben a gázvezeték telepítésén dolgozó vállalkozót tavaly elítélték és 100 ezer dolláros pénzbírságra ítélték, miután bűnösnek vallotta magát abban, hogy nem tett eleget az egészségügyi és biztonsági kötelezettségének, és ezzel Khan és Ghanemet súlyos sérülés vagy halál kockázatának tette ki.

A bíró a meghallgatáson megjegyezte, 43 év ügyvédi, majd bírói munkája során nem találkozott még ennél tragikusabb esettel. A Ghanem halálával kapcsolatos vizsgálat két hétig fog tartani.

Forrás: Vice / noizz / Hirmagazin.eu

Fotó: MTI/Mónus Márton

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Gyönyörű nő lett Geronazzo Mária! .. Szerinted is?

Maria Geronazzot azóta jegyzi a celebvilág, amióta plasztikáztatta arcát. Ennek nagy részét felduzzasztott ajkai foglalják el. Ha nem is...

Kapaszkodjatok meg! Jakab követői szerint a Jobbik frakciójának tagjai megélhetési politikusokká váltak (Jakab még a frakció tagja)

A Nép Pártján szerint a Jobbik vezetősége és frakciója megélhetési politikusokból áll. A dolog szépséghibája: jelenleg Jakab Péter...

További elsőajtós felszállós buszok jönnek, szombaton a 7-es..

Bliccelés kizárva, most már egyre több lesz azoknak a buszoknak a száma a fővárosban, ahol az első ajtón...

Hat hengerrel is halhatatlan – Mercedes-Benz 250 (1971) veteránteszt – képek

Elnyűhetetlen technika egyszerű, de harmonikus csomagolásban, igényes futóművel és minőségi kidolgozással: az „állólámpás Merci" mércének számított új korában,...
facebook