Max von Sydow a svédek nemzeti büszkesége. Védjegy, márka, olyan, mint a svéd acél és a Volvo. 90 éves, amiből hét évtizedet töltött a kamera előtt.

Aligha kell bemutatni a svéd óriást – szó szerint az, hiszen 193 centiméteres magasságával rendre kimagaslott színésztársai közül. Több mint hét évtizedes, sikerekben és eredményekben gazdag pályafutás áll mögötte, százhatvannál is több filmben, tévéfilmben és sorozatban szerepelt, ami egyedülálló a maga nemében. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy szinte minden műfajban kipróbálta magát. Mindent eljátszott, amit színész remélhet, beleértve Jézust (A világ legszebb története – A Biblia) és az Ördögöt is (Hasznos holmik).

Jézusként A világ legszebb története – A Biblia című filmben (Fotó: RAS-archív)

Ingmar Bergman keze alatt érett színésszé, a közös munkát színházban kezdték (Peer Gynt), majd A hetedik pecsétet követően közel tizenöt esztendőn át a rendező egyik legfoglalkoztatottabb színésze lett. Elképesztő magasságokba emelték a svéd filmet, tizenhármat jegyeznek együtt, világhírű alkotások sorát készítették (Szűzforrás, Tükör által homályosan, Úrvacsora, stb.). A bergmani iskolában tanultakat később nagyszerűen kamatoztatta, a minőségből nem engedett soha. Elmélyült alakításai még a gyengébb produkciókat is megnemesbítették.

A közelmúltban elhunyt Bibi Anderssonnal A hetedik pecsétben (Fotó: RAS-archív)

De mennyivel több emlékezetes, sőt, nem egyszer híres-hírhedt film fűződik a nevéhez, legyen szó minden idők legrémisztőbb horrorfilmjéről, Az ördögűzőről, A keselyű három napja CIA-alapfilmen és a kultikus sci-fin Flash Gordon keresztül a Conan, a barbárig. Mára már Hollywood is magáénak tekinti, hiszen a hetvenes évek óta megszámlálhatatlan amerikai produkcióban szerepelt. Szinte nincs olyan vezető filmes nemzet, ahol ne forgatott volna az angolul, franciául és olaszul is kiválóan beszélő színész. Közben a legnagyobb skandináv rendezőkkel való termékeny munkakapcsolata sem szakadt meg, elég legyen csak Bille August Hódító Pelléjét említeni. A Martin Andersen Nexö-regény filmváltozatában nyújtott alakításáért Max von Sydow-t Oscar-díjra jelölték a legjobb színész kategóriában, de végül csak a film kapta meg a legjobb idegennyelvű film díját. 23 évvel később, 2012-ben, a Rém hangosan és irtó közel című alkotás mellékszereplőjeként került újra a díj közelébe. Az Amerikai Filmakadémia talán egyszer eljut odáig, hogy életmű Oscarral ismeri el fantasztikus teljesítményét.

Max von Sydow és Thomas Horn a Rém hangosan és irt közel című filmben (Fotó: RAS-archív)

Max von Sydow nyolcvanon felül sem tétlenkedett, fáradhatatlanul dolgozott. Láthattuk Ridley Scott Robin Hoodjában, a Star Wars: Az ébredő erőben, tavaly pedig a Kurszk szovjet atom-tengeralattjáró tragédiáját feldolgozó filmben. Sőt, a Trónok harca VI. évadában is feltűnt a Háromszemű Holló szerepében, de egyébként is több tévés sikersorozatban szerepelt (Quo Vadis, Kolumbusz Kristóf, Tudorok). Új filmje (Echoes of the Past) várhatóan idén kerül a mozikba, és még jövőre is bevállalt egyet. Azon ritka alkalmakkor pedig, amikor nem forgat, Los Angelesben, Rómában vagy Párizsban él második feleségével, az asszisztens Catherine Brelet-vel. 1997-ben vette feleségül, két fiúk született, csakúgy, mint Sydow első házasságából.

blikk