Home Tudástár Technika, kommunikáció Még mindig ezt a mobilt érdemes megvenni

Még mindig ezt a mobilt érdemes megvenni

hirmagazin 2015 06 13 071407
2015. 06. 13. – 06:02
forrás: BZI/hirado.hu

Nyilván nem azoknak készült, akiknek semmi sem drága. De aki jó ár-érték arányt, baráti áron teljesítményt keres, annak továbbra is OnePlus One az egyik legjobb ajánlat.
Már többször megírtuk, megírták sokfelé, hogy átvette az IT-sajtó az okostelefon szlogenjét: „The Flagship Killer”. Ami szó szerinti fordításban zászlóshajó gyilkost jelent. Nem véletlenül: a 2014-es év modelljének nevezett kínai mobil gyorsaságban, tárhelyben, számos hardveres adottságában vetekszik a nála két-háromszor drágább prémiumtelefonokkal és még jól is néz ki. Akinek nem számítanak az üveggyöngyök – ujjlenyomat olvasó, fitnesz-alkalmazás, egyéb cukiság –, annak még 2015 közepén is érdemes ezt a készüléket is fontolóra vennie.

Kicsit konkrétabban: a motorháztető alatt 2,5 GHz-es négymagos Snapdragon 801 processzor dohog (olyan gyors, mint a Samsung S5-é), 3 (három!) GB RAM, 16 vagy 64 GB belső memória, 3100 mAh-as akkumulátor együttesével. A Sony Exmor IMX214-es kamerája dupla LED vakuval 13 megapixeles fotókat és 4K/2K videókat készít (azért valahogy a kamera mintha mégis jobban muzsikálna a Sony-ban), mindehhez sztereó JBL hangrendszer dukál. Kijelzője 5,5 hüvelykes Full HD, ami 178 fokos szögben látható.

Ami a dizájnt illeti, a 16 GB-os változat hátlapja meglehetősen szimpla a maga egyöntetű fehérségével, a 64 GB-osé viszont homokkő fekete. Utóbbi a nevének megfelelően rücskös felületű, tehát talán nyáron sem fog könnyen kicsúszni a kezünkből.

OnePlus One

Ahogy az a gyártóihoz, egy rendes néhai underground csapathoz illik, 2014 okostelefon zászlóshajóinak gyilkosa nem bloatware „gyári” szoftverrel, nem is „pure” Androiddal, hanem minden ROMolók kedvencével, CyanogenMod operációs rendszerrel érkezett, ami ráadásul az OnePlus által támogatottan rootolható, cserélhető, alakítható. Ráadásul azóta már letölthető a gyár még nem igazán kiforrott, akkuzabálónak tartott, de izgalmas új oprendszere, az OxygenOS, s számtalán más oprendszer szabadon felrakható rá.

Akit pedig az IT-hablaty nem érdekel, nem tudja mi a ROM-olás, sőt, nem is akarja tudni, az kap egy stabil, kellemes, végtelenül személyre szabható telefont, amin természetesen futnak az eddig megvett Android alkalmazásai.

Ennyi cukiság mellett persze lennie kell (a kamera gyöngélkedésén túl is) valamilyen hátránynak. Van több is.

Egyrészt a OnePlus One nem csak jó értelemben őrizte meg az underground báját. Mivel gyakorlatilag nem költenek reklámra, nem hoztak létre hálózatot, nem sátoroztak össze forgalmazóval, hanem közvetlenül tőlük lehet megrendelni (EU-s szállítás, nincs vám, nem kell csempészni), így sikerült olyan alacsony áron tartani a mobilt, hogy még sohasem sikerült elegendő mennyiséget gyártani belőle.

Kezdetben csak meghívóval lehetett vásárolni(!), aztán csak kedden (nem tréfa: kizárólag kedden) árusították, aztán mostanában képtelen akciókkal álltak elő. Múlt héten például váratlanul leárazták néhány napra 91 ezer forintra (igen, forintra, így is tüntetik fel az árat az oldalukon), de mivel akkor sem volt elegendő készülékük, rendre órák alatt elfogyott a készletük. (Miért akciózik, aki alapáron sem tudja kielégíteni az igényeket, azt nem tudni.) Naponta, a változó időpontokban (GMT+2) lehetett várni, hogy esetleg, talán éppen lehet vásárolni belőle.

Aggályos még a két év garancia érvényesítése, mert a Kínába elpostázott készülék visszaküldésére átlagosan egy hónapot kell várni. De – legalábbis a fórumok tapasztalatai szerint – nem hajol el a gyártó a garancia elől.

S ha vállaljuk a kockázatot, s ezen az áron is akarunk mobilt venni, leshetjük a Twitter vagy a Facebook oldalukat, vagy a honlapjukat, majd csak kapunk valahogyan.

Exit mobile version