Budapest — Újabb második világháborús emléket ástak elő a tűzszerészek a Citadella sétányon zajló építési munkálatok során.

A helyszínen dolgozók egy 100 kilogrammos szunnyadó szovjet légibombára bukkantak, ekkor riasztották a szakembereket. Mint az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednek az esetről beszámoló, a Facebookon közzétett posztjából kiderül, állampolgári költöztetésre nem volt szükség.

Mindenki ezt olvassa most!

 

A 100 kilós szovjet légibomba építési munka közben került előA 100 kilós szovjet légibomba építési munka közben került elő

Miután megállapították, hogy a robbanótest szállítható állapotú, a katonák elvitték a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, hogy később megsemmisítsék. A bombamentés több szempontból is szimbolikus volt: az 1854-ben emelt Citadellánál történt, amelynek falain a mai napig lövedéknyomok vannak, mellettük pedig cirill betűs felirat, amit az egykori Vörös Hadsereg egy katonája hagyhatott ott Budapest ostromának idején. Ráadásul a háttérben kivilágított Szabadság-szobor talapzatán 1993 óta felirat emlékszik a hősökre, akik életüket adták Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és boldogulásáért. Köztük több mint 300 tűzszerész és aknakutató, akik 1945 óta, békeidőben, szolgálati feladatuk ellátása során veszítették életüket – írták a tűzszerészek.

blikk

Hirmagazin.eu