Mezőfalva — „Olyan típus, aki a gatyát is ledumálja rólad” – jellemezték velősen egy mezőfalvi kocsmában H. A.-t (43), aki – rendőr altábornagynak kiadva magát

– azt állította áldozatainak, magas szintű kapcsolatain keresztül nagy értékű üzleti projektek elnyerésében tud segíteni.

A pályázatokkal kapcsolatos ügyintézésért – sikerdíjként és más jogcímeken – két év alatt összesen mintegy 600 millió forintot vett át, cserébe az égvilágon semmit nem csinált.

A szakács végzettségű férfi gyerek- és kamaszéveit a Fejér megyei Mezőfalván töltötte. Akkor még a sokkal gyakoribb Tibor nevet használta, a jóval ritkább A.-t csak felnőttként vette fel. A településen mindenki egyből mosolygott, amikor a kamu altábornagyról kérdezősködtünk.

– Altábornok persze, én meg a római császár vagyok. Szakács az a gyerek, nem rendőr – mondta nevetve egy helybéli.

– Tibike, vagyis – bocsánat – A. már kisfiúnak is más volt, mint a többiek. Mosolygós gyerek volt, imádott beszélni. Állandóan csak mesélt, be nem állt a szája. Hihetetlen történeteket adott elő, de egy kisfiútól ez még elfogadható. Kamaszként aztán már lehetett látni, hogy baj lesz vele, mert nem hagyott fel a nagyotmondással – mesélte a helybéli, aki elárulta azt is, hogy a település nagy mesemondója nem igazán tanult jól, a kézilabdában azonban sikerei voltak, mégis abbahagyta.

A férfi egy méregdrága Mercedesszel furikázott. Ezt persze, lefoglalta a rendőrség / Fotó: police.hu

A. korán elkerült Mezőfalváról, amikor azonban néha hazalátogatott, mindig újabb és újabb arcát csillantotta meg az ottmaradottaknak.

– Amikor legutóbb beszéltem vele, azt mesélte, Győrben jól menő ügyvédként praktizál. Nagy Mercedesszel és egy mutatós fiatal lánnyal jött, úgy tűnt, tényleg jól megy a sora. Máskor felcsapta a csomagtartó tetejét, majd közölte a boltossal, hogy jó pénzért tud adni rengeteg kutyaeledelt. A boltos nemet mondott, mert számla az nem járt a jutányos konzervekhez – idézte fel egy másik mezőfalvi férfi.

A Blikk megtalálta A. szüleit, ők azonban nem szerettek volna nyilatkozni gyermekük ügyéről. A pár annyit mondott: „Fogalmunk sincs, hol van, de bármit is tett, nekünk a fiunk marad.”

A rendőrség lefoglalt többek között egy luxusautót, valamint zár alá vett egy ingatlant. A férfi a korábbi bűncselekménye miatt elrendelt őrizetből megszökött, ezért ellene elfogatóparancsot adtak ki.

Polgármester nevében csalt

Egy másik áltábornok is lebukott: az 53 éves budapesti N. Csaba az Alkotmányvédelmi Hivatal dandártábornokának, a Világbank elnökének és jogászának adta ki magát. A nyomozás jelenlegi adatai szerint a férfi egy Pest megyei település polgármestere megbízásából pályázatok és egyéb hivatalos ügyek intézésében járt el.

blikk