13.8 C
Budapest
2022. szeptember. 30. péntek

Már ezrek költöztek az utópisztikus városba, ahol minden ingyen van

Dátum:

Megosztás:

A dél-indiai Auroville a világ egyik legismertebb spirituális központja. A település egy olyan utópikus város, ahol több mint ötven éve azon dolgoznak, hogy megalkossák a társadalom új modelljét, ahol minden ingyenes, nincs szükség rendőrségre, pénzre, vallásra, és bárki, szabadon odaköltözhet.

Emberemlékezet óta foglalkoztatja a filozófusokat és sci-fi írókat a gondolat, hogy milyen is egy ideális közösség, ahol az emberek harmóniában élnek egymással, nincsenek nemzetek közötti konfliktusok, háború, szegénység, egymás kizsákmányolása. Auroville az alapítók és a lakosok szerint pontosan egy ilyen hely.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A tökéletes város filozófiája

„Hajnal városának” is becézett Auroville egy Dél-Indiában található település, mely mottója, hogy nem tartozik senkihez, csak az egész emberiséghez. A város koncepcióját az 1930-as években álmodta meg Mirra Alfassa, akire csak az “Anyaként” utalnak a közösség lakói. Alfassa ekkoriban ismerkedett meg Sri Aurobindóval, az elismert indiai filozófussal, aki a brit uralom ellen irányuló függetlenségi mozgalom egyik vezetője volt, és rajta keresztül ismerkedett meg a spirituális társadalomfelfogással.

Mirra Alfassa "Anya"Mirra Alfassa “Anya”Kép: gettyimages.com

Mirra meglátása szerint, ha a Földön elérnénk a teljes tudatosságot, akkor az egész földi teremtés megváltozna, új szupramentális tudatállapot jönne létre, ahol nincsenek problémák, mert egyetlen egészként látható az igazság, amiben minden a helyére kerül. E változást kívánta elősegíteni Auroville megalapításával, melyre 1968-ban került sor.

Kíséreti jelleggel alapították

Eredetileg Alfassa egy olyan város megalapítására nyújtott be indítványt, mely az emberiség globális problémái orvoslásának kísérleti laboratóriuma lehet. Az akkori kormány támogatásával rövid idő leforgása alatt sor is került a közösség felavatására, melyen 124 nemzet delegáltja vett részt. A delegáltak mindegyike hozott magával egy, a szülőföldjéről származó földdarabot, amiket összekevertek és egy urnába tettek, ezzel szimbolizálva az egyetemes egységet – az urna a mai napig megtekinthető a város központjában.

A város területe ekkoriban egy hatalmas puszta volt, a korábban itt állomásozó brit katonák kivágtak minden fát, leromboltak minden épületet és gyakorlatilag mindent magukkal vittek ami mozdítható. A hely tehát kezdetben sokkal jobban jobban hasonlított egy kietlen háborús csatamezőre, mintsem egy spirituális központra.

Ráadásul annak ellenére, hogy a várost ötvenezer lakóra tervezték az első húsz évben mindössze négyszáz fő költözött be, így finoman fogalmazva sem indult gördülékenyen Alfassa terve.

A város közepén található urna. A város közepén található urna.Kép: gettyimages.com

A város működése ma

A kísérleti jelleggel alapított városnak ma már több mint 2500 lakója van, akik 50 különböző országból érkeztek.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A településnek a 2016-os adatok alapján hét magyar lakója is van, akik az itt élőkkel egyetemben nem ismerik a pénzt, a rendőrséget, és teljesen önfenntartóan élnek a mezőgazdaságnak és az általuk készített kézműves termékek értékesítésének köszönhetően.

Az itt élők tehát egy cseppet sem unatkoznak, számos tevékenységet folytatnak. A környezettudatosság nagyon meghatározó az életükben, ezért foglalkoznak

  • fenntartható szennyvíztisztítással;
  • állattartással;
  • erdőtelepítéssel;
  • környezetvédelmi kutatásokkal;
  • biohulladékból való biogázt termelésével;
  • valamint különböző kerteket, organikus farmokat tartanak fenn.

Emellett saját egészségügyi és wellnessközpontjuk van, így számos sport gyakorlására van lehetőség. De művészetek kedvelői sem unatkoznak ugyanis Auroville rendelkezik saját színházzal, tánccsoporttal, és rengeteg hangszerrel illetve képzőművészeti lehetőséggel.

Strukturáltság, szabálykövetés, fegyelem

Noha Aurovilleben nincs kormányzat, nem kell adót fizetni, nincsenek társadalmi különbségek, mindenki egyenlő, mégis zónákat alakítottak ki. A település négy kisebb területre osztható – kulturális-, ipari-, nemzetközi- és lakónegyed –, ami a település központját a Béke területét (Peace Area) fogja közre. Mindezt pedig egy zöldövezet (Green Belt) zárja körül.

 

Auroville zónái.Auroville zónái.Kép: auroville.org

Azt is le kell szögezni, hogy annak ellenére, hogy bárki, bármilyen országból csatlakozhat, ez csak szigorú feltételek teljesítése mellett lehetséges. A leendő lakosnak először három hónapot kell ott töltenie saját költségén, majd kétéves próbaidő alatt beilleszkedhet a közösségbe – ezalatt dolgoznia kell, és a lakhatásáról is maga gondoskodik. Ezután válhat csak auroville-i polgárrá.

Átlagos lakóház Auroville-ben.Átlagos lakóház Auroville-ben.Kép: gettyimages.com

Ez pedig azzal jár, hogy a beköltözés pillanatától kezdve a lakosok egyáltalán nem ihatnak alkoholt, kizárólag bioélelmiszerrel táplálkozhatnak, valamilyen módon hozzá kell járulniuk a város fenntartásához, nem politizálnak, nem gyakorolhatnak semmilyen vallást, és el kell fogadniuk az Anya által összefoglalt négy fő elvet:

1. Auroville nem tartozik senkihez, csak az emberiség egészéhez, de az itt éléshez szolgálni kell az „isteni tudatosságot”.

2. Auroville-ben az oktatás véget nem érő, folyamatos a fejlődés.

3. Auroville a múlt és a jövő hídja.

4. Auroville-ben az anyagi és spirituális kutatások célja az emberi egység megtestesítése.

Kérdéses, mit hoz a jövő

Auroville-ben a tervek szerint mintegy 50 000 lakos fog éni. Noha lassan, de biztosan fejlődik a város, ugyanakkor bármennyire is szeretnék megvalósítani a földi paradicsomot, sok problémával küszködnek. Auroville lakosai az UNESCO-tól és az indiai kormánytól is támogatást kapnak, azonban nem kell adózniuk, ellentétben a szomszédos falvak lakosaival, akik közül sokan Auroville-be járnak dolgozni, hogy a vállalkozásokat, gyárakat, működtetni tudják. Ez pedig szemet szúr a szomszédoknak, így folyamatosan nő a feszültség a környező települések és a város között.

Auroville ikonikus épülete a Matrimandir, ahová a város lakói rendszeresen meditálni járnak.Auroville ikonikus épülete a Matrimandir, ahová a város lakói rendszeresen meditálni járnak.Kép: gettyimages.com

Emellett a városnak nincsenek lezárt határai, így a bűnözéstől sem tudják megóvni magukat, és mivel konfliktusban állnak a szomszédos települések lakóival, gyakran megtámadják a nőket, kirabolják a turistákat. A környező lakosok viszont azzal vádolják az auroville-i polgárokat, hogy pont ők virágoztatták fel a szomszédos településekben a prostitúciót.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Emellett a bennlakóknak sem egyszerű, ha meggondolják magukat, és szeretnének visszaköltözni a valódi világba. Az auroville-i élet után nehéz visszailleszkedni a társadalomba, ráadásul az ott töltött idő alatt pénzt sem kerestek. Így kijelenthető, hogy Auroville-ben egyelőre hiába próbálnak egy külvilágtól elzárt, idilli társadalmat építeni, még bőven van min dolgozniuk a jövőben.

noizz

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Putyin az ukránokra küldi a világ legbrutálisabb harcosát: a másfélmázsás legenda beáll a hadseregbe

Igazi politikai nagyágyút, az ökölvívás nehézsúlyú orosz világbajnokát is besorozza Oroszország katonának az Ukrajna ellen vívott háborúban. A boksztörténelem...

Ilyen még nem volt, közvetlen közelről lőtte egymást a harcban álló két fél – videó

21. századi tankcsata: közvetlen közelről lőtték egymást az oroszok és az ukránok https://twitter.com/i/status/1575267764805070848 Twitter, mandiner Hirmagazin.eu

Bagdad bekérette Irán nagykövetét a halálos áldozatokkal járó iráni dróntámadások miatt

Az iraki külügyminisztérium közleménye szerint bűncselekmény történt, mert a halálos áldozatok között polgári személyek is voltak. A legfrissebb hírek...

Kunhalmi: Ha a Fidesz azt hiszi, hogy ettől több gyermek fog születni, akkor téved!

Az MSZP-s politikus a szülészetek rendbetételét követelte a kormánytól. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, szerdán tüntetést szervezett több, az...