Fokozódik a háborús pszichózis: francia kezdeményezés, hogy NATO-katonákat vessenek be Ukrajnában. Párizs szerint rá kell borítani az asztalt Vlagyimir Putyinra. Volodmir Zelenszkij ukrán elnök a további nyugati fegyvertámogatások követelése mellett azt mondta: „Lőjétek le, ami Ukrajna felett van az égen”. Azaz arra buzdította szövetségeseit, hogy a saját területükről biztosítsák Ukrajna légvédelmét. Mindezzel párhuzamosan pedig a háborúpárti Manfred Weber minden európai fiatalt besorozna.

Francia kezdeményezés, hogy NATO-katonákat vessenek be Ukrajnában. Párizs szerint rá kell borítani az asztalt Vlagyimir Putyinra. Volodmir Zelenszkij ukrán elnök a további nyugati fegyvertámogatások követelése mellett azt mondta: „Lőjétek le, ami Ukrajna felett van az égen”. Azaz arra buzdította szövetségeseit, hogy a saját területükről biztosítsák Ukrajna légvédelmét. Mindezzel párhuzamosan pedig a háborúpárti Manfred Weber minden európai fiatalt be kell sorozni.

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök a The New York Timesnak adott interjúban a további nyugati fegyvertámogatások követelése mellett azt mondta: „Lőjétek le, ami Ukrajna felett van az égen”. Azaz arra buzdította szövetségeseit, hogy a saját területükről biztosítsák Ukrajna légvédelmét.

Lengyelország fontolgatja orosz rakéták lelövését Ukrajna területe felett saját légvédelmi eszközeivel

– minderről már Pawel Wronski lengyel külügyi szóvivő beszélt, akit csütörtökön idézett honlapján a Newsweek című amerikai hetilap. Wronski az Ukrinform hírügynökségnek tett szerdai nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „az ügyet jogi és műszaki szempontból is vizsgálják, de eddig nem született döntés”.

Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke pedig amellett foglalt állást, hogy megelőző jelleggel kellene megsemmisíteni a NATO-légtér felé közelítő orosz rakétákat.

Eddig nagyon nagy gondunk volt ezzel. Ez a hivatalos előírások, döntéshozatali folyamatok és a békefenntartó államok bizonyos kulturális vonatkozásainak számlájára írható – mondta Siewiera március végén egy televíziós műsorban.

A NATO mélyebb ukrajnai beavatkozására, benne csapatok küldésére vonatkozó francia törekvés növekvő elfogadást nyer az európai szövetségesek körében – erről már Benjamin Haddad, Emmanuel Macron francia elnök Újjászületés (Renaissance) nevű pártjának szóvivője beszélt. A francia külpolitikai viták egyik vezető hangjának számító Haddad a múlt héten az észtországi Lennart Meri Konferencián beszélt a Newsweeknek arról, hogy a NATO-nak és az Európai Uniónak „rá kell borítania az asztalt” Vlagyimir Putyin orosz elnökre több mint két év háborút követően.

Macron legutóbbi felvetéseivel – írja az amerikai hetilap – arra törekszik, hogy visszahozza a „stratégiai kétértelműséget” a Nyugat részéről, kibillentve Moszkvát egyensúlyából azzal, hogy nem harci szerepet vállaló NATO-csapatokat telepítene Ukrajnába. A vonatkozó javaslatot ugyan szinte azonnal elutasította az Egyesült Államok, az mégis szerzett néhány támogatót Európában, különösen az orosz határ mentén található államok soraiban.

Haddad úgy fogalmazott, hogy a mélyebb NATO-elkötelezettségre való törekvés, beleértve a csapattelepítést is, „egyértelműen” lendületet kap. „Érdekes volt látni, hogy az első pár napban mindenki azt mondta, hogy Franciaország elszigetelt álláspontjáról van szó – tette hozzá.

Kép: Wikipedia.hu;

#nato , #oroszország , #putyin , #macron , #webber , #miavéleményed , #monddmegte , #tiktok , #hirmagazin ,

Forrás

Hirmagazin.eu