Home Tudástár Technika, kommunikáció Letörölte a fél internetet a Google az egyik szolgáltatásának leállításával

Letörölte a fél internetet a Google az egyik szolgáltatásának leállításával

opera pillanatfelvétel 2023 12 31 095316 photos.google.com
Videóból pillanatkép: google.com

A Google megszüntette a cache szolgáltatást, azaz nem archiválják többé az internetet, nem őrzik meg az internetes oldalak másolatát. 

A Google hivatalosan is bejelentette, hogy megszüntetik a cache szolgáltatást, azaz nem archiválják többé az internetet, írja a Telex az Ars Technika hírére hivatkozva.

A Google keresőrészlege Twitteren erősítette meg egy kérdésre, hogy valóban végleg eltűntek a keresési találatok listájából az oldalak Google-szervereken eltárolt másolatára mutató linkek.

A hírt a Twitteren erősítették meg!

Az indoklás szerint a Google Cache célja annak idején az volt, hogy a megbízhatatlan internetkapcsolat vagy szerverproblémák miatt nehezen elérhető oldalak tartalmát is elolvashassák a felhasználók a Google segítségével – ma már viszont erre nincs szükség, mivel az internetes infrastruktúra sokkal megbízhatóbb, teherbíróbb mint valaha.

A Google Cache, a Google egyik legfontosabb szolgáltatása gyakorlatilag az internet másolata volt, amit jól lehetett használni olyan esetekben is, ha valamilyen oldalt töröltek, megszüntettek vagy elérhetetlenné tettek. A Google Cache mint archívum is fontos szerepet töltött be a világhálón, azzal hogy megszüntették, gyakorlatilag az internet múltját törölte el a Google.

Hasonló szerepet tölt be, igaz, csak korlátozott mértékben az Internet Archive (archive.org) Wayback Machine szolgáltatása, ami a Google-lel ellentétben nonprofit módon, támogatásokból működik.

Nyitókép:  Google

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version