Home Külföld Kiemelt külföldi hírek Letartóztatták Boris Beňát, a SIS volt igazgatóhelyettesét

Letartóztatták Boris Beňát, a SIS volt igazgatóhelyettesét

TASR-felvétel

A Kongói Demokratikus Köztársaságban fogták el az ottani hatóságok.

Őrizetbe vették Boris Beňát, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) korábbi igazgatóhelyettesét Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban – adta hírül a Joj.

Beňa több nagyobb ügynek is koronatanúja volt, tanúskodott például a titkosszolgálat egykori igazgatója, Vladimír Pčolinský ellen.

Pluska arról írt, a letartóztatásra a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában került sor, kémkedés gyanúja miatt.

A Szlovák Információs Szolgálat korábbi igazgatóhelyettesét Szlovákiában kenőpénz elfogadásáért ítélték el, a bíróság jogerősen öt év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá. 

Miért bújkált akkor az egykori főfunkcionárius?

Nem bújkált, kémkedni ment Kongóba.

A Szlovák Információs Szolgálat egykori igazgatóhelyettese, Boris Beňa rács mögé került Afrika-Kongóban. Lipšic volt különleges ügyész barátját őrizetbe vették az ország legkeményebbnek tartott biztonsági erői. Az ok állítólag kémkedés gyanúja. A PLUS 7 DAYS két független forrás is megerősítette.

Benyát a helyi katonai hírszerző szolgálatnak kellett volna őrizetbe vennie a fővárosban, Kinghászában, de az nem történt meg.

Ez különösen igaz az államellenes tevékenységekre, ideértve az ásványkincsek kereskedelmével és hasonlókkal kapcsolatos illegális tevékenységeket.

Beň fogva tartása állítólag nem kapcsolódik semmilyen szlovákiai tevékenységhez. Egyelőre információink szerint senkit nem akarnak beengedni az egykori igazgatóhelyetteshez, még a Szlovák Köztársaság hivatalos képviselőit sem.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Boris Beňa szlovákiai korrupció miatt, de csak felfüggesztett büntetést. Talán annak is köszönhető, hogy a Dentons ügyvédi irodán keresztül maga Daniel Lipšic, majd később Peter Kubina képviselte jogilag.

A Külügyminisztérium nem kommentálja az esetet. "Forduljon a bűnüldöző hatóságokhoz" - mondta Beatrice Szabó szóvivő. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version