Home Főhírek Külföld Lengyelországban új közellenség a macska

Lengyelországban új közellenség a macska

1624288688 gfudpubtg md

Az invazív fajok közé sorolták a házimacskát Lengyelországban.

A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy az idegen, invazív fajok közé sorolta a házimacskát a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete arra hivatkozva, hogy a macskák kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.

A házimacska, tudományos nevén Felis catus az 1787. invazív fajként került be az intézet országos adatbázisába.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Növekvő tudományos egyetértés van arról, hogy a házimacskák ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére, tekintve, hogy milyen sok emlőst és madarat ejtenek el – magyarázkodott Wojciech Solarz, a tudományos akadémia biológusa, akit a közvélemény a meghökkentő besorolás „fő felelősének” tart.

A tudós szerint a macskák „100 százalékban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait”.

Wojciech Solarznak a minap egy televíziós vitában egy állatorvossal szemben kellett megvédelmeznie álláspontját. Dorota Suminska írónő, A boldog macska című könyv szerzője szerint méltánytalanul nagy mértékben teszik felelőssé a macskákat a madarak haláláért, amelynek több más oka is van, például a szennyezett levegő vagy egyes városi épületek „madárgyilkos” homlokzata.

A bírálatok kereszttüzébe került biológus szerint egyes médiajelentések tévesen azt a benyomást keltették, hogy a Természetvédelmi Intézet a macskafélék elaltatását javasolja. Az intézet nemrégiben egy, a honlapjára feltett posztban hangsúlyozta, hogy ellenez mindenféle kegyetlenkedést állatokkal, és hogy a házimacska besorolása megfelel az európai uniós irányelveknek.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A macskát valószínűleg körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt háziasították az ősi Közel-Kelet nagy civilizációinak bölcsőjében, így pusztán tudományos szempontból az állat idegen fajnak tekinthető Európában – érveltek a közleményben. Az intézet szerint valójában csak azt akarták javasolni, hogy a gazdik rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában.

Szólj hozzá! Mondd el a véleményedet, mert nekünk fontos a véleményed, mert a Hirmagazin.eu Online Média olvasója vagy, és mi megbecsüljük olvasóinkat!

A vélemény szabadon kijelenthető, így nincs jó – vagy rossz vélemény, minden vélemény a maga nemében ÉRTÉK!

Osztd meg a cikket, ha tetszett, hogy mások is elmondhassák a véleményüket! Hirmagazin.eu

Nyitókép: Pixabay

infostart

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version