Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Helsinkiben, ahol Sanna Marin finn miniszterelnökkel tárgyalt vasárnap.

„Néhány napon belül találkozok Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a visegrádi csoport (V4) keretében. Biztos vagyok abban, hogy szlovák és cseh barátainkkal kérni fogjuk Orbán Viktortól, hogy gyorsan ratifikálják a dokumentumokat Svédország és Finnország számára, mert ez kulcsfontosságú régiónk keleti szárnya szempontjából” – mondta Morawiecki.

A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket. Andrzej Duda lengyel államfő július 30-án ratifikálta a két észak-európai ország csatlakozási kérelmét.

Finnország és Svédország idén májusban kérelmezte felvételét az észak-atlanti szövetségbe az ukrajnai háborúval összefüggésben. Csatlakozásukat az összes NATO-tagországnak jóvá kell hagynia, addig meghívott partnerekként részt vehetnek a NATO-tanácskozásokon, de nem rendelkeznek szavazati joggal.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu