9.6 C
Budapest
2022. október. 5. szerda

„Lehet, ingyen járunk majd koncertezni” – kegyelemdöfés a megtépázott zeneiparnak a KATA-módosítás

Dátum:

Megosztás:

Nem túlzás azt mondani, hogy az új katatörvény teljes életstratégiákat lehetetlenített el.

A futárok, szabadúszó grafikusok és mellékállású nővérek mellett a kreatív- és szórakoztatóiparban dolgozók is nehéz helyzetbe kerülnek.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A járvány már erősen megtépázta ezt a területet, most a katatörvény átszabása újabb megugorhatatlan kihívás elé állítja a hazai zenészeket, akik között sokan nem tudják, merre tovább – a pályaelhagyást és az adócsalást leszámítva.

Zenészeket kérdeztünk a friss KATA-módosításról.

Mint ismert, múlt héten a kormány gyakorlatilag órák leforgása alatt kivégezte a KATA nevű egyszerűsített, egyéni vállalkozói adót. Ezzel rengeteg embert sodort nehéz helyzetbe, hiszen új adózási forma után kell nézniük, költségeik pedig meredeken fognak emelkedni. Különösen nehéz a helyzet az úgynevezett kreatív iparban, ahol a munkavállalók jelentős része projektalapú rendszerben dolgozik és egyéni vállalkozóként él – adózást tekintve katázik.

A kormány ezt a döntését azzal indokolta, hogy a vállalkozók másik része évek óta nyögi a munkabérekhez tartozó közterheket, és a KATA adózási lehetőség egyenlőtlenséget és diszkriminációt teremt a vállalkozói szférában – Hirmagazin.eu

Ennek egy különösen érdekes példája a zeneipar. A koronavírus-válság után épphogy magára talált iparág számos szereplője “egyszerűsített” rendben adózik. Őket a különböző megbízók (szervezők, promóterek) vállalkozásai foglalkoztatják. Ez azért kényelmes megoldás, mert a projektalapú munkáknál a munkavállaló nem hétfő reggel nyolctól dolgozik péntek délután ötig, hanem egyes projektekre, jelen esetben koncertekre szerződik.

Abba most ne menjünk bele, hogy ez az iparág mennyire működik tisztán és legálisan (különösen a kisebb zenekaroknál), de az biztos, hogy a KATA nemcsak sokak segítségére volt, de valószínűleg fehérítette is az ipart.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Itt nemcsak a bandákról van szó: hangosítók, menedzserek, alkalmi dj-k, roadok, session zenészek, rendezvényszervezők – az ipar apró fogaskerekei, amiket a “fogyasztó” nem lát, azonban nélkülözhetetlen elemei egy koncertnek, fesztiválnak. Ahogy az ő foglalkoztatásukat anno a KATA leegyszerűsítette, most meg is nehezíti.

Azt is tegyük hozzá, hohgy a zeneiparban dolgozók (zenészek, rendezők, dramaturg, felvilágosító, szervező, menedzser, stb..) jelentős bevételre tesznek szert és keveset adóznak, míg aki rendes adózási formában a munkavállalói után fizeti meg, ha még csak minimálbérre számolt közterheket, akkor is “kifizeti a gatyáját”, és mondjuk meg őszintén, úgy igazságos, hogy vagy ne legyen KATA, vagy csak a KATA legyen, vagy olyan adózási forma legyen, ahol nincsenek ilyen léptékű különbségek, hogy más vállalkozóknak az élete is könnyebb legyen. Hirmagazin.eu

Zenélni fehéren

Az általunk megkérdezett bandák és menedzserek finoman szólva sem ugrálnak a boldogságtól. Zsirai Andris, a Ricsárdgír zenekar gitárosa lapunknak azt mondta, hogy eddig a pontig ők is tanácstalanok. Egyelőre várja, milyen megoldással rukkol elő a többi zenész.

A nagyobb zenekarok biztos könnyebben átvészelik, de a keveset koncertező együtteseknek is kell valami megoldást találni

– mutatott rá Zsirai.

RicsárdgírRicsárdgírKép: Ricsárdgír

Zsirai szerint egyelőre annyi biztos, hogy a módosítás szeptemberi éltebe lépéséig biztosan katázni fog, ahogy eddig is, viszont fogalma sincs, mi lesz.

Lehet ingyen járunk majd koncertezni

– szemlélteti a kilátásokat, amivel nincsen egyedül.

Hasonló a tanácstalanság azoknál is, akik egyszemélyes fellépőként zenélnek, másodállásban. Levente húszas évei közepén járó videókészítő animátor, aki rendezvényeket is szervez zenei kollektívájával, ahol DJ-ként rendszeresen fel is lép.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Mint mondta, lesújtva érzi magát, hiszen kizárólag megrendelésre készítette a tartalmait. Arról nem beszélve, hogy a fellépésből és a rendezvényekből származó bevétel útja is rögössé válik. Szerinte ideális esetben nem lesz kevesebb bevétele, de az adóék meredeken emelkedik.

Jelenleg negyven százalékos minusszal számolok

– mondja a számokról.

A legvalószínűbb forgatókönyv az EKHO és az átalányadózás lehet. Utóbbi szintén változik 2022-ben, sőt, valamivel egyszerűsödik is. Szabó Gergely, a BOZO együttes gitárosa is ebbe az irányba fog menni. Mint elmondta, leginkább külföldre számlázik, és elvileg minimális lesz a különbség.

Szabó GergelySzabó GergelyKép: Facebook/Bozo

“De azért szar, hogy hirtelen át kell szervezni az egészet pár hét alatt. Rá kell jönnöm, hogy most miként fogok számlát adni, hogy az legálisnak számítson” – mondja az alig másfél hónapos átállásról.

Hasonlóan a többiekhez Szabó is pár tízezer forintos kieséssel számol – valószínűleg ez lesz átlagos vesztesége a zeneiparban a katásoknak. Elméletben.

A valóság

Ahogy a beszélgetések során többen utaltak rá a legvalószínűbb és általános forgatókönyv mégis a feketézés lesz. Ez persze most is történik: a kisebb, alacsonyabb bevételű zenekaroknak pesti vagy nagyvárosi klubokban, a DJ-knek a különböző rendezvényeken (esküvőktől kezdve kisvárosi ünnepekig) életszerű megoldása egyszerűen zsebben fizetni, ha nem nagy összegről van szó. Ez nem nagy újdonság, de a KATA (na meg az, hogy szinte már minden be van kötve a NAV-hoz) sokat fehérített az adóhelyzeten.

Képzeljük el a szituációt, hogy hajnali háromkor az ötven fős kitartó és mattrészeg közönség elzavarása után a pultosok pakolása közben a hangosító, a DJ és a helyi kis zenekar megkapja a fizetését, természetesen készpénzben. Attól, hogy a NAV rajtaütésszerűen rájuk tör, nem igazán kell tartani, ahogy attól sem, hogy a tranzakció bármikor kiderül. Miért ne folytatnák, ha ilyen kényelmes?

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Erre a zenei közösségekben nagyon-nagyon gyakori helyzetre kínált viszonylag kényelmes megoldást a KATA. Több banda, több szakember több helyen tudott megjelenni és mindent fehéren tudott elszámolni. Ilyen szempontból a pár tízezer forint veszteség csak a kisebbik baj, a nagyobb, hogy a zenei közegben sokan könnyen vissza csúszhatnak a szürke zónába, ami a növelheti kiszolgáltatottságot, és megágyazhat annak, hogy a 90-es évek “okosbamegoldom” munkamódszere a 2020-as évekre visszatérjen a közéletbe.

noizz nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A modern ember genetikailag legfeljebb csak 7 százalékban ember..

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a mai emberek genomja, vagyis DNS-ben kódolt teljes örökítőanyaga jelentős átfedést mutat...

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Berki Mazsi: “A tánc egy olyan műfaj, amely kifejezi az érzelmeinket” – videó

Kimondta Berki Krisztián özvegye. A hétvégén indul a TV2 Dancing with the Stars című show-ja. A celebvilág történéseit követők...

Melyik csapatnak van a legnagyobb esélye, hogy megnyerje a 2022-es világbajnokságot a fogadási oldalak szerint?

A 2022-es világbajnokság idén Katar által kerül megrendezésre, mely a helyi szélsőséges időjárás miatt idén télen, november 20-án...