11.3 C
Budapest
2022. szeptember. 25. vasárnap

Lehet hogy megoldódott a Bermuda-háromszög rejtélyének a titka?

Dátum:

Megosztás:

Bermuda-háromszög egy terület neve az Atlanti-óceánon. Ennek közelében tűnnek el rejtélyes módon repülőgépek és hajók. Az eltűnésekkel kapcsolatos a dokumentációk hiányossága miatt valós okokat a tudomány nem ismert, talán mostanáig..

Óázisokat alkotnak a tenger mélyén azok az árkok, amelyek senkit és semmit nem engednek el, ha bekerülnek a vonzásába.

Az akár több eter négyzetkilométer kiterjedésű sós medencék évezredeken át megőriznek mindent, ami beléjük kerül.

Sok millió évvel ezelőtt a miocén korban számos olyan földtörténeti esemény zajlott le, amelyek végleg megváltoztatták a bolygó képét és hozzájárultak a Föld élővilágának jelenlegi elrendeződéséhez, többek között az afrikai kontinens és Eurázsia között ekkoriban kialakuló földhíd révén, amelyen megkezdődhetett az állatok vándorlása addig távoli tájak között is. Ekkor jelentek meg az oligocén korban még csak Afrikában honos elefánt-elődök képviselői Ázsiában és ennek az időszaknak a vége felé, 8-6 millió évvel ezelőtt érkezett sokfajta emlős Afrikába az arab térségben kialakuló extrém szárazság által hajtva.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Egy másfajta, sokkal rejtettebb, de mégis egy-egy helyszín élővilágát alapvetően befolyásoló változást azonban nem a szárazföldön, hanem a tengerek mélyén kell keresni: a miocén korban egy-egy régióban olyan kőzetek halmozódtak fel, amelyek lebomlásuk során, jóval később, nagy mennyiségű nátrium-klorid, vagyis só koncentrációját eredményezték – ezekből alakultak ki azok a tengerfenéki oázisok, amelyek a magas sótartalmuk miatt halálos csapdává váltak a környező élővilág számára, és mégis, több szempontból is, az életet segítő szokatlan formációkat képviselnek.

Bermuda,rejtély,lehetséges megoldás

Tengeri sós tavak a világ kevés pontján alakulnak csak ki, az eddigi felfedezések során 50-60 db ilyen jellegű helyszínt azonosítottak csak, főként a Mexikói-öböl, a Földközi-tenger, a Vörös-tenger és az Atlanti-óceán területén.

A medencék sótartalma akár 160 PSU (Practical Salinity Unit, a só koncentrációjának mérésére szolgáló egység) is lehet, ami az óceánok átlagos értékeit (35 PSU körül) majdnem ötszörösen meghaladó sótartalmat jelent, azonban a kutatók a bermuda-jelenség kapcsán ötven.százszoros sókoncentrátumot feltételeznek, amely olyan húzóerőt képvisel, hogy az ionoszférából szabályosan behúzza a tárgyakat.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A különleges állapot a helyszínen található kőzetek, köztük a késő miocénkori üledékes kőzetek, a kősók feloldódásának következménye, valamint, bizonyos helyszíneken a párolgás is jelentősen hozzájárul a kialakulásához a folyamat következtében létrejövő nátrium, klór és egyéb összetevők koncentrációnövekedése és a kősók kristályosodása miatt.

Az extrém sótartalom azonban kifelé kellene hogy tolja a tárgyakat, mint pl. a Holt-tengerben, amely nem is tenger, hanem egy lefolyástalan tó Izrael és Jordánia határán. Vizében igen magas a só koncentrációja, amelynek hatására a turisták fenn tudnak maradni a tó vizében. Ettől (is) nagyon kedvelt turistacélpont!

letöltés (2)
termalonline.hu

Továbbá olyan sókoncentrátuma van a víznek, mint a fentebb hivatkozott medencékben (víz alatti óázisokban) a sókoncentrátum, és amely sókoncentrátum következtében sóhegyek nőnek ki a vízből.

letöltés (3)
hirado.hu

Pontosan ez miatt érdekes a sós medencék tulajdonsága, amit a kutatók még fejtegetnek, ami viszont bizonyos, hogy ami a sós medencék közelébe és/vagy vonzáskörzetébe kerül, az onnan nem jut ki.

Szerinted lehet ez a megoldása a Bermuda-háromszög rejtélyének?

letöltés (5)
Földrajzilag a háromszöget Bermuda szigete, Puerto Rico és Miami alkotja. Hirmagazin.eu, (Kép: femina)

Szólj hozzá! Mondd el a véleményedet, mert nekünk fontos a véleményed, mert a Hirmagazin.eu Online Média olvasója vagy, és mi megbecsüljük olvasóinkat!

A vélemény szabadon kijelenthető, így nincs jó – vagy rossz vélemény, minden vélemény a maga nemében ÉRTÉK!

Osztd meg a cikket, ha tetszett, hogy mások is elmondhassák a véleményüket! Hirmagazin.eu

Nyitókép: YouTube

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

14 dolog, amit divatossá akartak tenni, de pont fordítva sikerült

Vannak olyan ruhadarabok és kiegészítők, amiken azonnal látszik, hogy csak azért készítették, hogy a viselőjük felhívja magára a...

Szalai Ádám csodálatos gólja – videó

A briliáns magyar gól uralja az UEFA honlapját.. Az uefa.com-on ugyanis a válogatott csapatkapitányának remek találata a vezető anyag szombat reggel. A...

Ambrus Attila: Sajnos jó barátságban vagyok még a piával, az alkotói válságban néha iszom

Azt is elárulta, mi volt a legdurvább reklámszöveg, amire nemet mondott. A legfontosabb - és legérdekesebb hírek itt! Kattints...

Szerte az országban lopta az üzemanyagot négy román kamionsofőr

Az elmúlt hónapokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint az M3-as autópálya több pihenőjében a kamionokból ismeretlenek...