Home Hírek Életmód Legfinomabb kalács, az omlós, gyermekkorunkra emlékeztető, kakós, fonott kalács, Húsvétra!

Legfinomabb kalács, az omlós, gyermekkorunkra emlékeztető, kakós, fonott kalács, Húsvétra!

kakaos fonott kalacs, https://kemenytojas.com

Tippek igazán finom kalácshoz

Az igazán finom kakaós fonott kalács titka a tésztában és az elkészítésben rejlik. Ez egyáltalán nem annyira bonyolult, mint amennyire hírlik. Van viszont néhány dolog, amire figyelni kell.

  • A legfinomabb kakaós fonott kalács alaptésztája a francia brióstészta. Ez tejjel, vajjal és tojássárgájával készül. Ezeket az alapanyagokat nem lehet kispórolni vagy helyettesíteni, ha finom foszlós kalácsot szeretél.
  • A puha, szobahőmérsékletű vajat utólag, a tészta első kidolgozását követően dolgozzuk bele, és nem a többi hozzávalóval együtt adjuk hozzá.
  • A vaj az vaj legyen, a tej az teljes vagy legalábbis 3,6%-os zsírtartalmú. Sőt, minél jobb minőségűek ezek a hozzávalók, annál finomabb lesz a kalács.
  • Alaposan dolgozd ki a tésztát. Ez géppel 10-12 perc, kézzel 15 perc dagasztást jelent első lépésben. A vaj hozzáadása után pedig még kb. 10 perc dagasztás.
  • Hagyd kelni háromszor. Először az élesztőt felfuttatva, aztán a tésztát 45 percig, majd az összeállított kalácsot 25 percig.

A kakaós tészta

A kakaós fonott kalács készítésének egyik kihívása a kakaós tészta elkészítése. A kihívás az, hogy csak a tészta feléhez van szükség kakaóra.

Ezt hagyományosan úgy lehet elérni, hogy a legelső lépésben a liszthez adjuk a kakaóport. Ezzel csak az a baj, hogy ekkor két külön edényben kell két külön tésztát dagasztani, keleszteni. Ez rengeteg plusz munka és idő otthoni környezetben.

A másik módszer, amit a receptben bemutatok, hogy a már elkészült kalácstésztát vesszük két részre, és az egyik feléhez adjuk a kakaóport. Ez működik, csak egy kis plusz munkát igényel, és első körben azt gondolhatja az ember, hogy mindent elrontott.

Add a kakaóport a tésztához, és kezdd el beledolgozni kézzel. Hagyományos dagasztó mozdulatokkal dolgozz először a kelesztőtálban, aztán a munkapulton. Adj kb. 1 dkg szobahőmérsékletű, nagyon puha vajat a kakaós tésztához, így sokkal könnyebben bele fogod tudni dolgozni a kakaóport.

Fontos! Sima, keserű kakaóport és ne cukrozott kakaót használj!

Kalács fonása

A kalács fonása talán a legnagyobb kihívás. Ha az embernek nincs benne komoly gyakorlata, akkor ez szinte garantáltan nem lesz olyan szép, mint egy pékségben.

Erre azt mondom, hogy ezen ne aggódj. Otthon, családnak és barátoknak főzünk, a lényeg, hogy finom legyen, és benne legyen a szeretet. Ez lehet, hogy elcsépeltnek tűnik, de egy házi kalácsnak nem kell úgy kinéznie, mint amit egy pékségben, több év gyakorlattal és profi gépekkel készítettek. Hidd el, mindenkinek ízleni fog, és mindenki sokkal inkább ezt a fonott kakaós kalácsot fogja legközelebb is kérni, mint a bolti adalékos vackokat.

A kakaós kalács fonásához beteszem ezt a videót, ami nem a sajátom, de nagyon jól bemutatja a 4-es fonást:

A lényeg

  • Vedd 4 egyenlő részbe a tésztát. Itt először felezd, a feléhez add a kakaóport, és mindkét részt felezd el még egyszer. Használj konyhai mérleget, hogy pontosan 4 egyenlő részed legyen. A kakaós rész a kakaó plusz súlya miatt kicsit több lesz.
  • Sodorj egyenlő hosszú rudakat mind a 4 részből.
  • Tedd a rudakat hozzád képest függőlegesen egymás mellé egy konyhapultra. A tetején fogd és nyomkodd össze őket.
  • Jobbról indulva kezeld a rudakat. Mindig 3 további lesz egy rúdtól balra, az első felett, a második alatt, majd a harmadik felett vezesd át. Minden fonás után igazítsd meg a kalácsot, hogy amennyire lehet, egyenletes legyen.

Folytasd ezt a fonást mindig a jobboldali rúddal egészen addig, amíg a végére nem érsz.

  • A végén hajtsd be és nyomkodd össze a rudakat.

Kakaós fonott kalács sütési idő és hőmérséklet

A kakaós fonott kalács normál forró, 180 fokos sütőben készül. Ami fontos, hogy egyszerű alsó-felső (esetleg alsó, ha csak ilyen fokozat van) sütést alkalmazz. Nincs szükség sem légkeverésre, sem grillre, sem bármilyen egyéb modern sütési fokozatra.

A kakaós fonott kalács ebben a formájában, tepsiben és nem formában 30 perc alatt elkészül. Mivel minden sütő más, ezért ha először készíted, érdemes lehet azért egy tűvel kipróbálni, hogy nem maradt-e nyers a tészta.

Ha bármilyen okból a sütőd túl erős lenne, és a kalács nagyon barnul, mielőtt átsülne, akkor takard le sütés közben.

Kakaós fonott kalács elkészítési idő

Ennek a finom fonott kakaós kalácsnak az elkészítési ideje kb. 2 és fél óra az első lépéstől az utolsóig. Mivel a receptekben nagyon nehéz az egyes lépések idejét megadni, összeszedtem itt külön.

FolyamatHány perc
Élesztő felfuttatása10 perc
Dagasztás10 perc
Dagasztás vajjal10 perc
Első pihentetés45 perc
Fonás10 perc
Második pihentetés25 perc
Sütés30 perc

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version