7 C
Budapest
2023. február. 2. csütörtök

Legérdekesebb csillagászati jelenségek 2017-ben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Amikor tiszta, felhőmentes az égbolt, megcsodálhatjuk a természet egyik legnagyszerűbb látványosságát: a csillagfényes égboltot.

Az emberiség már a történelme kezdetén is kíváncsisággal nézett fel az égboltra. Az akkori emberek természetfeletti erőket tulajdonítottak a Holdnak, Napnak, különböző csillagászati jelenségeknek, mint a napfogyatkozásnak vagy az északi fény megjelenésének.

Nem kell hozzá sok szakértelem, hogy megkülönböztessük egymástól a csillagokat, bolygókat, hullócsillagokat vagy a műholdakat. A csillagok ugyan az éjszaka folyamán vándorolnak az égbolton, de az egymáshoz viszonyított helyzetük nem változik. A bolygók, mivel keringenek a Nap körül, sokkal látványosabbak. Egy hullócsillag hirtelen tűnik fel az égbolton, majd ugyanolyan gyorsan el is tűnik, míg a műholdak halvány fénnyel, lassan, de szemmel láthatóan mozognak.

Ha szerencsénk van, akkor a Nemzetközi Űrállomás is megfigyelhető: fényesebb, mint a csillagok, és gyorsabban mozog, mint egy műhold. Akik Földünk északi vagy déli sarkkörénél élnek, késő ősztől kora tavaszig gyönyörködhetnek a sarki fény csodálatos színjátékaiban. Nagy ritkán, ha nagyon erős a napszél ereje, akkor akár hazánkból is megfigyelhető a jelenség.

Az elmúlt évek két leglátványosabb eseménye, ami Magyarországról is megfigyelhető volt, az a 2015. márciusi napfogyatkozás, illetve a 2016-os év Merkúr-átvonulása volt. Ez utóbbi olyan ritka esemény, hogy a következő átvonulásig 2019-ig kell várni, utána pedig csak 2032-ben lesz. A Vénusz-átvonulás még ennél is ritkább. Legutóbb 2012 nyarán haladt el a központi csillagunk előtt, ám a következőig egészen 2125-ig várnunk kell; így aki lemaradt róla, az már csak fotón nézheti meg.

Minden évben több jelentős csillagászati esemény is észlelhető. Bár már február vége felé járunk, most összegyűjtöttük nektek azokat a jelenségeket, amik az idei évben lázban fogják tartani az amatőrcsillagászokat is.

A listában nem csak hazánkból, illetve Európából megfigyelhető eseményeket sorolunk fel, mert vannak olyan szerencsések, akik az Amerikából vagy Ausztráliából észlelhető eseményeket is láthatják majd.

Ami már elmúlt, azt csak jövőre nézegethetjük, viszont ami előttünk áll, azt még az égbolton is megfigyelhetjük!

1.) Február 26. – Gyűrűs napfogyatkozás. A Hold túl messze lesz tőlünk, hogy a teljes Napot kitakarja, így egy vékony fényes gyűrű lesz látható a Hold körül. Az esemény Chile partjainál fogja kezdetét venni és egészen az afrikai Kongóig megfigyelhető lesz. Hazánkból gyűrűs, részleges napfogyatkozás 2020 júniusában lesz látható.
2.) Március 20. – Tavaszi nap-éj egyenlőség. Nap-éj egyenlőségről akkor beszélünk, amikor a napsugarak épp az Egyenlítőre esnek
merőlegesen. Ekkor a Föld mindkét félgömbjén azonos az éjszaka és a nappal hossza.
3.) Április 22-23. – A Lyrida meteorraj érkezése. Aki elég kitartó, óránként akár 20 hullócsillagot is megfigyelhet.
4.) Június 15. – Szaturnusz oppozíció. A gyűrűs bolygó szembenállása a Nappal a Földről nézve. Ekkor lesz ráadásul a bolygó legközelebb hozzánk, így kitűnően meg is lehet figyelni. Már egy közepes méretű távcső is elég ahhoz, hogy megcsodáljuk a gázóriás gyűrűit és holdjait.
5.) Augusztus 7. – Részleges holdfogyatkozás. Ekkor a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. A jelenség leginkább Kelet-Afrikában, Közép-Ázsiában, az Indiai-óceán térségében és Ausztráliában lesz látható.
6.) Augusztus 12-13. – A talán legismertebb meteorraj, a Perseidák maximuma. Óránként akár 60 hullócsillag is átszelheti az égboltot. Nyár lévén a legjobb megfigyelési módszer távol a város fényeitől kifeküdni egy pokrócra és egy-egy hullócsillagot látván kívánni egyet.
7.) Augusztus 21. – Teljes napfogyatkozás. Sajnos ez sem lesz látható hazánkból, de az USA középső részein élők örülhetnek majd. Részlegesen Észak-Amerikából és Dél-Amerika északi feléről is látható lesz.
8.) Október 21-22. – Orionidák meteorraj. Bár nem olyan látványos, mint az augusztusi, de ezen az éjszakán is 15-20 meteor fog feltűnni az égbolton. Nevét onnan kapta, hogy a legtöbb hullócsillagot a Földről nézve az Orion csillagképben lehet látni. Az Orion hajnalban a déli égbolt irányában, magasan a horizont felett látható.
9.) November 13. – A Vénusz és a Jupiter együttállása. A két bolygó a Földről nézve mindössze 0,3 foknyira lesz egymástól. A két fényes bolygó napkelte előtt, kelet felé lesz megfigyelhető.

Ezt ne hagyjátok ki!

10.) December 3. – „Szuperhold”. Ezt a fogalmat a csillagászat nem fogadja el teljes mértékben, nem is igen használja hivatalos szakszóként. A köznyelv azt a jelenséget nevezi szuperholdnak, amikor égi kísérőnk egyszerre telihold és földközelben is van.

Ilyenkor a Hold látszólagos mérete valóban megnövekszik és fényesebb is. Bár nem ritka, a legtöbbször nem lehet észrevenni, mert a méretét nincs mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és a felhők is csökkentik.

Forrás és képek: gondoltad-volna.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Döntött a kormány, módosította az adósságrendezés szabályait

Több, a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt is felülírt a kormány legfrissebb határozatával, amelyben átírták az adósságrendezés szabályait.   Rendeletben...

HRW: Ukrajna a nemzetközi jog által tiltott aknákat vetett be Izjumnál – írja az euronews.com

Nemzetközi jog által tiltott aknákat használ Ukrajna - állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A tiltott...

Hatvan házkutatás – Újabb orvosok és cégvezetők kerültek rendőrkézre

A gyógyászati segédeszközös csalási ügyben 250 rendőr csapott le 6 orvosra, 8 cégvezetőre és 3 alkalmazottra. Újabb 17 embert...

Időjárás! .. Holnap jön a havazás, és aztán olyan lehűlés, amely nem engedi elolvadni a havat – videó

Nagy esély van arra, hogy hosszú, kemény tél áll előttünk.. Napos idő várható február 2-án, a hagyomány szerint pedig...