A lecsóval töltött cukkinihajó egy könnyű nyári étel a forró napokra. Hidegen is, felmelegítve is finom. Ezért, mivel sütőben készül, a kora reggeli vagy a késő esti órákban érdemes elkészíteni, hogy ne forrósítsuk a sütővel a lakást.

Ennek a mediterrán konyha alapanyagait és fűszereit felvonultató könnyű nyári ételnek az elkészítése egyszerű, a végeredmény pedig magáért beszél. Köretként is tálalhatjuk sült húsok mellé, de önálló fogásként is megállja a helyét.

Kerti grillpartira vagy családi grillezéshez is kiváló, hiszen az előre megtöltött cukkinikat már csak készre kell sütni a grillen.

Lecsóval töltött cukkini recept

  1. A zöldségeket mossuk meg, a cukkinit vágjuk félbe, vágjuk le a két végét, amit kidobunk. Kaparjuk ki a belsejét, de ezt ne dobjuk el, hanem vágjuk kisebb kockákra. A paprikát és a paradicsomot külön-külön vágjuk kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra.
  2. A vöröshagymát dinszteljük meg a zsiradékon, adjuk hozzá a fokhagymát is, majd kevergessük együtt, amíg felszáll a fokhagyma illata. Adjuk hozzá a cukkinik felaprított belsejét és a paprikát, sózzuk, és adjunk hozzá a zöldfűszerekből is ízlés szerinti mennyiségben és kombinációban. Ha puhulni kezd, adjuk hozzá a paradicsomot is. Erősebb tűzön kevergetve főzzük készre, hogy minél jobban elfőjön a leve.
  3. A cukkinikat szórjuk meg egy kevés sóval, és a zöldfűszerekből is szórhatunk rá ízlés szerint. Osszuk el a cukkinik mélyedéseiben a lecsót, majd szórjuk meg reszelt sajttal mindegyik cukkinihajó tetejét.
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, tegyük bele a cukkinihajókat, és tegyük a sütőbe körülbelül 5-ös fokozatra (225 fokra). Addig sütjük, míg a cukkini megpuhul. Ha nagyon pirulna a lecsóval töltött cukkinihajók teteje, terítsünk rá alufóliát.
  5. Önmagában vagy friss kenyérrel tálaljuk, sült húsokhoz is adhatjuk köretként.

Forrás

Hirmagazin.eu