Folytatódott a tavaszi szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusításának ellenőrzése.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a vármegyei kormányhivatalok, valamint a NAV szakemberei április elején hatósági ellenőrzést tartottak az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron. Az akció során több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot kellett megsemmisíteniük. A leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök. A rózsatövek esetében feltűnő volt a fajtamegjelölés és a származást igazoló dokumentumok hiánya.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a kampány célja az illegális szaporítóanyag-kereskedelem felderítése, a helyes piaci magatartásra való felhívás és a vásárlók segítése volt – írja a Nébih. A fokozott hatósági jelenlétet az eredmények is igazolták.

Az ónodi piac április eleji ellenőrzése során azért kellett több száz gyümölcs ültetési anyagot megsemmisíteni, mert az érintett eladók ismeretlen eredetű és problémás minőségű szaporítóanyagot szerettek volna értékesíteni.

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 13 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

A gyümölcsoltványok közül többek közt alma, körte, birs, szilva és őszibarack, míg a dísznövény ültetési anyagoknál a rózsatövek esetében történt helyszíni megsemmisítés.

A lefoglalt és a helyszínen megsemmisített tételeknél a legnagyobb problémát a minőségi kifogások mellett, a címkék hiánya és azok illegális másolása jelentette.

A hatóságok több száz gyümölcsfát kényszerültek megsemmisíteni, ugyanis fénymásolt címkével látták el a gyümölcsoltványokat. A címke magasabb szaporítási fokozatú certifikált-kék vagy tünetmentes C.A.C.-citromsága színű lehet. Minden címke egyedi sorszámmal rendelkezik, de a számok több esetben azonosak voltak a rossz minőségű fénymásolatokon.

A rózsatövek esetében a fajtamegjelölés és a származást igazoló dokumentumok hiányát tapasztalták a felügyelők.

Az ellenőrök rendszeresen tapasztalják az alkalmi piacokon, hogy az árusok rendkívül alacsony tudással rendelkeznek a növényekkel kapcsolatban. Tehát a vásárlók részéről ezeken a helyeken különösen indokolt a körültekintő hozzáállás, mivel az illegális, ellenőrizetlen szaporítóanyag ültetésével számos problémát okozhatnak a már meglévő növényeikben.

Örömteli, hogy az elmúlt évek ellenőrzéseinek hatása egyértelműen érzékelhető: a kereskedők és termelők összességében egyre inkább betartják a szabályokat. A Nébih a jövőben is megteszi a szükséges lépéseket az illegális forgalmazás teljes körű felszámolása érdekében. Ha egy szaporítóanyag nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, akkor a hatóság megsemmisíti azt, a kereskedővel szemben pedig minőségvédelmi bírság kiszabását kezdeményezi. Az ágazat érdekében az ellenőrzés-sorozat ősszel folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

Forrás

Hirmagazin.eu