forrás: hirado.hu

Bár a Zuckerberg-cég erről nem szeret beszélni, a közösségi site túl gyakran fogad be illegális tartalmakat. Pontosabban azokra mutató linkeket nyújtó oldalakat.

Zajlott már az oldal közvetítésével jogosulatlan fegyverértékesítés, kábítószer-kereskedelem – az ügyeskedő felhasználók sokszor megtalálják a módját, hogy visszaéljenek a világ legnagyobb közösségi hálózatának lehetőségeivel.

Mikor még gyermekcipőben járt az interneten a peer-to-peer fájlmegosztás, leginkább a webes fórumokon tették közzé a jogellenes tartalmakat. A fórumok többsége azóta jogkövető magatartásra tért: a jogellenes tartalmak pedig átszivárogtak olyan helyekre, mint a Reddit és a Facebook.

Lecsap a Facebook az illegális zenemegosztókra
Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch

A Facebook cenzorai persze előbb észreveszik és letiltják a rákellenes női kampány melleit és szögletesre retusáltatják azokat, kitiltják a festészet legnagyobb alakjait, ha csak egy mellbimbó is feltűnik az oldalon, és sorolhatnánk – az illegális linkek kiszűréséhez azonban vélhetően nem elég nézniük, olvasni is kellene.

Meglehetősen harcias, számos torrentoldalt, s filmfelirat-osztó honlapot támadó, holland jogvédő szervezet, a BREIN lépett fel a Facebookon ezerrel üzemelő jogsértők egy csoportja ellen.

A közösségi oldal most eleget tett a BREIN igényének: töröltek kilenc kalóz portált, amelyik több ezer zenei albumot osztott meg jogtalanul.

Gondolnánk, hogy a kalózok sebtében új terepet találnak majd maguknak. Ez többnyire így is történik, de Tim Kuik, a jogvédő képviselője szerint el-elcsípik a szapora megosztókat és sikerül magas büntetést az illegális fészbukolókra zúdítani.