A BTR-82-es pszh a múlt hét óta az orosz fegyveres erők igazi sztárja, hiszen az egyik ilyen páncélosuk brutális közelharcban kiütötte egy amerikai gyártmányú M2 Bradley gyalogsági harcjármű irányzórendszerét – szemlézte a haditechnikát a Portfolio.hu.

Nem is kellett több az orosz propagandagépezetnek, gyorsan bemutatták a jármű erényeit, csak a célpontválasztás sikerült mókásra.

A BTR-82 az orosz fegyveres erők legmodernebb páncélozott szállító harcjárműve.

A TÁVIRÁNYÍTÁSÚ, 30 MM-ES GÉPÁGYÚVAL FELSZERELT JÁRMŰ A PSZH-K KÖZÖTT NEMZETKÖZI SZÍNTÉREN IS KOMOLY TŰZERŐT KÉPVISEL.

Az oroszok méltán voltak büszkék akkor, amikor az egyik ilyen páncélosuk kilőtte egy elméletileg jóval keményebb feladatok végrehajtására tervezett Bradley irányzórendszerét, harcképtelenné téve a járművet, bár a videó alapján nagyon úgy néz ki, hogy az orosz páncélos sem úszta meg ép bőrrel a kalandot.

Az oroszok most egy ukránoktól megkaparintott, szintén amerikai gyártmányú M113-ason mutatták be, micsoda tűzerőt képvisel a BTR-82-es: a 30 mm-es gépágyú gond nélkül lövi keresztül az amerikai pszh-t.

Twitter-post/videó

A PROBLÉMA CSAK AZ, HOGY ERRŐL A KÉPESSÉGRŐL NAGYJÁBÓL HATVAN ÉVE TUD MINDEN, HADVISELÉS IRÁNT ÉRDEKLŐDŐ EMBER.

Az M113-as ugyanis lényegében egy harctéri taxi: a hasonló járművekhez mérten tágas és kényemes jármű páncélzata alumíniumból készül, az oldallemezeknél vastagsága 12mm, így nemhogy egy 30 mm-es gépágyú, de egy 12,7 mm-es nehézgéppuska páncéltörő lőszere is át tudja ütni. Az M113-asok rendeltetése nem az, hogy más járművekkel szálljanak harcba, „mindössze” annyi, hogy a frontra tartó katonákat óvják a kisebb kézifegyverek tüzétől és a repesztalálatoktól.

ÉRDEMES MEGJEGYEZNI, HOGY A BTR-82-ES 30 MM-ES GÉPÁGYÚJA EGYÉBKÉNT PÁNCÉLTÖRŐ LŐSZERREL EGY MÁSIK BTR-82-EST IS KOMOLYABB GOND NÉLKÜL HARCKÉPTELENNÉ TUDNA TENNI.

Forrás

Hirmagazin.eu