Kezdőlap Szabadidő Állatvilág Kutyasétáltatókra támadtak a feketevarjak tegnap a fővárosban..

Kutyasétáltatókra támadtak a feketevarjak tegnap a fővárosban..

7jygquxi3ktp1aamos

Az utóbbi időben egyre inkább megszaporodtak a madarak által elkövetett támadások.

A múlt héten „röppent fel” a hír, miszerint a főváros XV. kerületében működő Újpalotai Összevont Óvoda udvarán csipkedtek össze több gyereket is a madarak, vasárnap pedig két kutyasétáltatót támadtak meg a felbőszült szárnyasok a Gazdagréti lakótelepen.

A megszaporodott esetek miatt utánajártunk, mégis mennyire kell tartanunk az ehhez hasonló támadásoktól.

Okos állat, de csak madár

Egy, a fiókáit védelmező varjúval való találkozásnál nem közvetlen sérülésektől kell félnünk: sokkal inkább az a helyzet lehet balesetveszélyes, amelybe ijedtségünkben keveredhetünk a madár elől való menekülés közben.

“Leginkább hátulról támadnak a varjak, vagyis ha mindenképp ki akarunk térni előlük, velük szembefordulva tegyük azt” – tanácsolta a Hortobágyi Madárkórház képviseletében dr. Déri János, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat­egészségügyi Igazgatósága hatósági állatorvosa.

Családias védelem

“Efféle atrocitásokkal a dolmányos varjak esetében április végétől június közepéig számolhatunk, ez ugyanis a fiókaröptetés ideje, amikor a szülők a még nem teljesen röpképes, sokszor a talajra pottyant, ügyetlen utódaikat védik” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy habár ezen madarak a vetési rokonaiktól eltérően nem kolóniában, de egymáshoz közel fészkelnek, több madár is nekieshet a fiókát veszélyeztető „támadónak”.

Fotó: Collection ChristopheL via AFP

A városiasodás átka

A fészküket elhagyó, egyelőre csetlő-botló fiókák a városias környezetben nem csalitos bokrokba, hanem aszfaltra és betonra, vagyis járdákra, biciklisávokba, sőt parkoló autókra vagy azok alá, illetve a rohanó járókelők közé zuhannak – érhető hát, ha szüleik roppant erőszakosan kelnek védelmükre.

Csak egy filmnek hittük

A madarak és a tőlük való félelem a filmkészítőket is megihlette, nem is akárkit, a világhírű angol rendező, Alfred Hitchcock már 1963-ban a Madarak című művében a szárnyasokkal sokkolta a nézőket. Az alkotása azóta is a filmtörténet leghíresebb és megismételhetetlen darabja, ami számos későbbi művet ihletett.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai május 26-án hat gyermeket és egy középkorú, vélhetően óvónőt láttak el a fenn nevezett óvodában – szerencsére egyik sérült sem szorult kórházi ellátásra.

Vasárnap már a gazdagréti lakókat tömörítő Facebook-csoportban számolt be róla egy feleség, hogy a férjét a lakótelep egyik parkos részén kutyasétáltatás közben érte madártámadás, konkrétan 3 madár fogta közre a férfit és a család kedvencét.

A közösségimédia-felületen többen jelezték, hogy a lakótelepen fészkelő varjak, ha nem is támadták meg őket, azonban éles, rémisztő károgásba kezdtek, amikor megközelítették azokat a fákat, melyeken a madarak élnek.

Másik szomorú hír, hogy az egyik kutyasétáltató kutyája megriadt a varjaktól és kitépte magát a gazdi kezei közül, előrerohant, a varjak utánarepültek és elkapták, csípték ahol érték, a kutya halálos sérüléseket szenvedett.

ripost, bors

Hirmagazin.eu


Exit mobile version