11.6 C
Budapest
2022. szeptember. 30. péntek

Kutyák fogápolása: miért nem jó a csontrágás a fognak?

Dátum:

Megosztás:

Az etetési szokások megváltozásával, az előre gyártott kutyaeledelek elterjedésével kutyáink egyre kevesebbet rágnak, pedig a rágás elengedhetetlen a fogfelszín tisztulásához. De nem a csont a megoldás!

Szakértőnk, Dr. Kovács Katalin a Novavet Állatorvosi rendelő állatorvosa elmagyarázza, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük kutyánk fogainak egészségét.

Napjaink kutyatartását a természetszerű tartástól való elszakadás jellemzi. Kutyáink, velünk élnek lakásainkban, vagy az általunk készített kennelekben. Táplálékaikat egyedül mi határozzuk meg, kizárva ezzel ösztönös táplálékválogató reflexüket. Meghatározott recept szerint, előre összeállított száraztápokkal illetve konzervekkel, puhára főzött pépekkel, tápláljuk őket.

A kutyának rágnia kell, de a száraztáp nem elég!

Sajnálatos módon kedvencünket még a rágásról is leszoktatjuk. Kezdetben a kölyök ösztönösen rág. Rág, amit talál, ha nem gondoskodunk megfelelő „rágnivalóról” akkor a lakásunkban lévő dolgokat rágja meg. Természetesen erről mihamarabb igyekezünk leszoktatni, de arról megfeletkezünk, hogy a rágási ösztönüket fenntartsuk.

MIUTÁN LESZOKNAK A RÁGÁSRÓL, SZÁJUK EGÉSZSÉGE KÁROSODIK. EGYEDÜL A RÁGÁS FOLYAMATÁBAN TISZTULNAK MEG A FOGFELSZÍNEK.

Lepedékképződés a szemfogon. FORRÁS: HTTPS://WWW.HAZIALLAT.HU/KUTYA/GONDOZAS/KUTYA-FOGAPOLAS-FOGKO-MEGELOZES/2091/

A szinte rágás nélkül lenyelhető, de a különben jó beltartalmú és kedvező vitamin ellátottságú száraz táp sem kedvez a fogak öntisztulásának. Maximum 1-2 roppantás a hátulsó fogakon és akadálytalanúl lenyelhetőek. Különösen káros lehet a fogak állapotára az állandó nedves, pépes táplálék etetése. A konzervek és húspépek, amelyeket csak nyelni kell, evés után, vastag lepedéket képeznek. Ha a kutya nem szívesen rág, fogai sem tisztulnak meg.

Nem a csont a megoldás

A RÁGÁS A KUTYA FOGMOSÁSA! A LEPEDÉKBŐL FOGKŐ ALAKUL KI, BAKTÉRIUMOKKAL A FELSZÍNEN. EZEK A BAKTÉRIUMOK ÍNYGYULLADÁST, BŰZÖS SZÁJSZAGOT, FOGMEDERGYULLADÁST ÉS VÉGSŐ SORON A FOG KILAZÍTÁSÁVAL ANNAK ELVESZTÉSÉT IS OKOZHATJA. AZ ILYEN SZÁJÜREG FERTŐZÖTT GÓCKÉNT KIINDULÓPONTJA LEHET MÁS BETEGSÉGEKNEK IS, PL. SZÍVBELHÁRTYA ÉS VESEGYULLADÁS.

Mit tehetünk ezek ellen, ha egészséges és boldog állatot szeretnénk? Legelőször is gondoskodjunk arról, hogy kedvencünknek legyen mit rágnia. Bőrből készült és egyéb ehető rágókák kiválóan megfelelnek erre a célra. Semmi esetre se adjunk az állatnak csontot rágcsálni.

A FOG A FOLYAMATOS CSONTRÁGÁSTÓL HAMAR TÚLKOPIK, A FOGBÉLÜREG MEGNYÍLIK, ÉS ÉSZREVÉTLENÜL ELFERTŐZŐDIK, MAJD SÚLYOS PANASZOKAT OKOZHAT. TÁPLÁLKOZÁS-ÉLETTANILAG SEM HELYES A CSONT ETETÉSE.

Közepes mennyiségű fogkő, gyulladt íny. FORRÁS: HTTPS://WWW.HAZIALLAT.HU/KUTYA/GONDOZAS/KUTYA-FOGAPOLAS-FOGKO-MEGELOZES/2091/

Léteznek olyan száraztáp-kiegészítők („gyógytáp” és „piskóta”), melyek keményre vannak sütve és olyan nagyok, hogy a száraztáppal összekeverve, muszáj ezeket megrágni. Ha kedvencünk végképp nem hajlandó rágni és így nem tisztítja a fogait, magunknak kell gondoskodni erről! A cél az, hogy a felgyülemlő lepedéket legalább hetente 1-2x eltávolítsuk a fogakról, hogy ebből ne alakulhasson ki fogkő. Hazánkban is kapható kutyák számára készült, hosszú nyelű, puha sörtéjű fogkefe, és speciálisan ízesített nem habzó fogkrém. Kölyök korban könnyen hozzá lehet szoktatni a kutyákat.

Súlyos fogkövesedés, sorvadt, gyulladásos ínnyel. FORRÁS: HTTPS://WWW.HAZIALLAT.HU/KUTYA/GONDOZAS/KUTYA-FOGAPOLAS-FOGKO-MEGELOZES/2091/

Hogyan mossuk meg a kutya fogát?

Célszerű megvárni a 7-8 hónapos kort, ekkorra biztosan befejeződik a fogváltás, kialakul a teljes maradó fogazat. A hosszú nyelű, puha fogkefén kis fogkrémmel a pofa belső oldalán benyúlva könnyen lekefélhetjük a lepedéket, de vigyázzunk, hogy ne erősen dörgöljük, nehogy felsértsük az, ínyt! Kaphatóak olyan játékok (tüskések, bordázottak) emészthető latex gumiból, melyekkel szintén jó eredményt lehet elérni. Fiatal állatok kíváncsiságuknál fogva, hamar rászoktathatóak a fogápolásra. De türelemmel, szoktatási idő után az idősebbekkel is jól boldogulhatunk.

NEM SZABAD GYULLADT, FOGKÖVES, BETEGSZÁJÚ KUTYÁNAK FOGAT MOSNI! ELŐZŐLEG ÁLLATORVOSSAL KEZELTETNI KELL, FOGKÖVEIT EL KELL TÁVOLÍTTATNI, A GYULLADT, VÉRZŐ ÍNYT KEZELTETNI KELL. NE OKOZZUNK FÁJDALMAT AZ ÁLLATNAK AZZAL, HOGY A FÁJDALMAS ÍNYÉT SIKÁLGATJUK.

 

FORRÁS: SZOMOR ANIKÓ

Kedvencünk akkor nem ellenkezik, ha ez számára nem jár fájdalommal. A fogmosást hetente kétszer elég elvégezni. Beszéljünk hozzá nyugtassuk, nyalassuk meg vele az illatozó kellemes ízű fogkrémet legyünk határozottak, de ne erőszakosak. Külső oldalról a fogakat és még a fogközöket is meg kell tisztítani. A fogtisztítás nem luxus, mert a fogkövesség és a fog elvesztése kutyáinknál is olyan nagy probléma, mint az embereknél.

(Forrás: Háziállat Magazin: https://www.haziallat.hu/)

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Szlovák védelmi miniszter: “Ez óriási hír” – Szlovákia 200 millió dollárt kap fegyverre az USA-tól

Szlovákia 200 millió dollárt kap amerikai kormányalapokból, amit amerikai katonai felszerelések vásárlására fordíthat. "Ez óriási hír, ezt a pénzt...

Vagyonnyilatkozatok: a kormány meghajlik az Európai Bizottság előtt

Újra kell számolja vagyonát november 1-je után számos politikai és közéleti vezető. Benyújtották az EB-vel egyeztetett vagyonnyilatkozattal kapcsolatos...

Több ország a világon, de köztük is Franciaország továbbra is nagy erővel támogatja Ukrajnát!

Catherine Colonna, francia külügyminiszter szerdán ígéretet tett arra, hogy Franciaország hosszabb távon is támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben. – Miközben Oroszország...

Belebukott a sikkasztási vádba a korábbi vezetőség: megválasztották az új elnököt a MOL horvátországi partnerénél – Mutatjuk, ki ő

Az INA horvát olajipari vállalat felügyelőbizottságása (fb) szerdán tudomásul vette a Mol Nyrt. által az INA igazgatótanácsába delegált...