Horvátország nemcsak természeti szépségeivel, hanem gazdag történelmi és kulturális örökségével is elbűvöl. Az ország városai tele vannak történelmi látnivalókkal, múzeumokkal, építészeti csodákkal és pezsgő kulturális eseményekkel. Ebben a cikkben városról városra utazunk, hogy felfedezzük Horvátország legjelentősebb kulturális kincseit.

Dubrovnik: Az „Adria gyöngyszeme”

Dubrovnik, az „Adria gyöngyszeme”, a világörökség része, amely lenyűgöző középkori városfallal körülvett óvárosáról híres. A város legfontosabb látnivalói közé tartozik:

 • Óváros és városfalak: A városfalak több mint 2 kilométer hosszúak, és fantasztikus kilátást nyújtanak a városra és az Adriára.
 • Sponza-palota: Ez a 16. századi reneszánsz palota ma az állami levéltárnak ad otthont.
 • Rector-palota: Az egykori rektorok rezidenciája, ma múzeum, amely Dubrovnik történelmét mutatja be.

Dubrovnik számos kulturális eseménynek is otthont ad, mint például a híres Dubrovniki Nyári Fesztivál, amely színházi előadásokat, koncerteket és egyéb művészeti programokat kínál.

Split: A Diocletianus-palota csodája

Split Horvátország második legnagyobb városa, amely a római császár, Diocletianus által építtetett palotáról híres. A város fő látnivalói:

 • Diocletianus-palota: Ez a hatalmas, több mint 1700 éves palota az UNESCO világörökség része. A palota falain belül található a város óvárosa, amely tele van bárokkal, éttermekkel és üzletekkel.
 • Szent Domnius-székesegyház: A palota területén található, egykor Diocletianus mauzóleuma volt.
 • Peristil tér: A palota központi udvara, amely ma népszerű találkozóhely és kulturális rendezvények színtere.

Split számos fesztivált és rendezvényt is kínál, mint például az Ultra Europe zenei fesztivál, amely elektronikus zenei rajongók ezreit vonzza.

Zágráb: A főváros kulturális gazdagsága

Zágráb, Horvátország fővárosa, gazdag kulturális élettel és történelmi látnivalókkal büszkélkedhet. Néhány kiemelkedő helyszín:

 • Múzeumok: A Zágrábi Múzeum, a Modern Művészetek Múzeuma és a Történeti Múzeum mind olyan helyek, amelyeket nem szabad kihagyni.
 • Szent Márk tér: A Szent Márk-templom és a Horvát Parlament épületei találhatók itt.
 • Zrinjevac park: Egy gyönyörű park a belvárosban, amely gyakran ad otthont szabadtéri koncerteknek és rendezvényeknek.

Zágrábban egész évben számos kulturális esemény zajlik, köztük a Zágrábi Filmfesztivál és a Zágrábi Színházi Fesztivál.

Pula: Az ókori Róma nyomában

Pula, az Isztriai-félsziget legnagyobb városa, az ókori római emlékek kedvelőinek paradicsoma. A város legfontosabb látnivalói közé tartozik:

 • Pulai Amfiteátrum: Ez a jól megőrzött római kori amfiteátrum a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű épülete.
 • Augustus temploma: Egy másik római kori emlék, amely a Fórum téren található.
 • Római színház: Az amfiteátrumhoz hasonlóan ez a színház is a római korból származik és gyakran ad otthont különböző kulturális eseményeknek.

Pula híres a Pula Filmfesztiválról, amelyet minden évben az amfiteátrumban rendeznek meg.

Rijeka: Európa kulturális fővárosa

Rijeka, Horvátország harmadik legnagyobb városa, 2020-ban Európa Kulturális Fővárosa volt. A város kulturális gazdagsága számos látnivalóban tükröződik:

 • Trsat vár: A középkori vár fantasztikus kilátást nyújt a városra és a Kvarner-öbölre.
 • Rijeka Katedrális: A Szent Vid katedrális a város vallási központja.
 • Korzo: Rijeka fő sétálóutcája, ahol üzletek, kávézók és éttermek sorakoznak.

Rijeka különleges eseményei közé tartozik a Rijeka Karnevál, amely az egyik legnagyobb és legszínesebb karnevál Európában.

Horvátország városai gazdag történelmi és kulturális örökséggel büszkélkedhetnek, amelyek minden látogatót lenyűgöznek. Akár a középkori Dubrovnik, a római Split, a pezsgő Zágráb, az ókori Pula, vagy a kulturális központ Rijeka az úti cél, biztosan megtaláljuk a magunk számára legérdekesebb kulturális kincseket. Last minute utat keresel? Nézz szét horvátországi nyaralás weboldalunkon és szemezgess ajánlataink között!