Fontos, hogy időben felismerd ezeket!

A xanthelasma egy élesen határolt sárgás dudor a szemhéj környékén. A legutóbbi feljegyzések szerint nagyobb figyelmet kell fordítani ezeknek a jeleknek, mint gondolnánk, ugyanis akár az életünk is múlhat rajta.

A legfrissebb hírek itt!

Ezek a sárgás képződmények az alsó vagy a felső szemhéj környékén fordulnak elő, a kutatók és az orvosok pedig összefüggésbe hozták a szívrohammal. Mind a férfiak és a nők körében is gyakori, különösen 40 éves kor felett. Ezek a sárgás foltok koleszterin lerakódások jelei. Puhák és fájdalommentesek és nem befolyásolják a látást. Sok ember azonnal orvoshoz fordul, ha ilyet lát magán, esztétikailag ugyanis nem túl szépek. Mivel azonban sokan figyelmen kívül hagyják a valódi okokat, ezért a foltok újból és újból visszajönnek.

Tudományos bizonyítékok

A dánok végeztek ezzel kapcsolatban kutatásokat, amelyből megállapították, hogy kapcsolatban áll a szívbetegséggel. Tibjaerg Hansen professzor volt az, aki ráébresztette az orvosokat és a betegeket a probléma valódi forrására. A tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknél kialakult a xanthelasma palpebrarum elnevezésű elváltozás, 48 százalékkal nagyobb a szívroham kockázata.

A dániai Herlev Kórház kutatói 12 745 ember egészségét követik nyomon az 1970-es évek óta. A tanulmány kezdetekor a résztvevők 4,4 százalékának volt xanthelasmája.

Amikor harminchárom év elteltével kontrollvizsgálatot végeztek, kiderült, hogy összesen 1872 embernek volt szívrohama, 3699 embernél alakult ki szívbetegség és 8507-en haltak meg.

Negyvennyolc százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot, 39 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívbetegségük és 14 százalékkal nagyobb kockázattal haltak meg az eltelt idő alatt azok, akiknél jelen volt a sárgás csomó azokhoz képest, akiknél nem.

A férfiak esetében 12%-kal nagyobb az esély a szívroham kockázatára, 70 éves koruk körül éri a legtöbb férfit a szívroham. A nők esetében az arányok 8%-ra csökkennek.

A legfrissebb hírek itt!

xanthelasma alapvetően a koleszterin felhalmozódását jelenti, és arra utal, hogy a test más részeiben is megjelenhet zsírfelhalmozódás.

A kutatások továbbá megállapították, hogy a xanthelasma súlyos érelmeszesedést, halálos szívbetegségeket, magas koleszterinszintet, élhízást, magas vérnyomást is jelezhetnek. A kardiológusok úgy vélik, hogy a sárgás foltok megjelenésétől számítva 10 éven belül fennállhat szívinfarktus kockázata.

Ha hasonló jeleket veszünk észre magunkon, mindenképp keressünk fel egy orvost, ne halogassuk a dolgot!

Forrás

Forrás1

Hirmagazin.eu