Kezdőlap Főhírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó Közösen a biztonságos Adventért (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Közösen a biztonságos Adventért (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A Pest megyei rendőrök szombaton sajtótájékoztató keretében, bűnmegelőzési tanácsokkal és a jellemző bűnelkövetési módok bemutatásával hangsúlyozták a prevenció lehetőségét és jelentőségét az adventi időszakban. Figyeljenek egymásra, vigyázzanak értékeikre! (2018. 12. 08., szo – 14:01, Pest Megyei Rendőr-főkapitányság)

https://youtu.be/op4lr3pIZcY

Elkezdődött az adventi időszak, így Pest megye területén – különösen az agglomerációs övezetben lévő – bevásárlóközpontok forgalma jelentősen megnőtt.

Az ünnepek közeledtével a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is fokozott figyelmet fordítanak a közutak forgalmára, a vásárok környékén és a bevásárlóközpontoknál lévő parkolókra, valamint az üzletsorokra egyaránt. Az állampolgárok a készülődés hevében gyakran figyelmetlenebbek, a közlekedés során pedig türelmetlenebbek. Az ünnepi forgatag, a nagy tömeg lehetőséget kínál az alkalomszülte zsebtolvajoknak és az autófeltörőknek is.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Dunakeszi Rendőrkapitányság munkatársaival együttműködve 2018. december 8-án, a „Közösen a biztonságos Adventért” elnevezésű bűnmegelőzési kampány nyitórendezvényével hívta fel a vásárlók figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, valamint tanácsokat adtak a rendőrök azok elkerülésére. A bűnmegelőzési szakemberek jellemző bűnelkövetési módok bemutatásával hívták fel a figyelmet a prevenció fontosságára. Mindeközben a „Mikulás” apró ajándékkal kedveskedett a gyerekeknek.

Kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat!

 • Pénztárcájukat, értékeiket, irataikat ne a táskában, hanem a kabát belső zsebében tartsák! Ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal kézitáskát, vagy azt tartsák zárt állapotban, lehetőség szerint szorosan a testük mellett!
 • A bevásárlókocsira ne tegye se a táskáját, se a kabátját, mert egyetlen pillanat is elég ahhoz, hogy az abban lévő értékeket elvegyék!
 • Ne vigyen több készpénzt magával, mint amennyire előre láthatólag szüksége lesz a vásárlás során!
 • Bankkártyájára is vigyázzon, ne tartsa mellette a PIN kódot! Mielőtt pénzt vesz fel, figyeljen arra, hogy ne álljon Ön mögött senki!
 • Napjainkban egyre többen vásárolnak internetes webáruházakban. Ebben az esetben is legyenek óvatosak a személyes adataik és bankkártyájuk adatainak megadásakor! Nézzék át a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket, ha lehet, válasszanak utánvételes fizetést és figyeljenek a visszavásárlási garanciára. Ha bankkártyával fizet, válasszon olyan internetes áruházat, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik!

 • A parkolókban hagyott autóval kivilágított helyen, ha lehet őrzött parkolóban álljon meg! Az utastérben ne hagyjon látható helyen értékeket, műszaki cikkeket! A már megvásárolt ajándékot a vásárlást követően a csomagtartóba tegye be!
 • Ellenőrizzék, hogy valóban bezárták-e a járművet! Az ablakokat mindig húzzák fel!
 • A jármű indítókulcsát is nehezen hozzáférhető helyre tegye el! A nadrág hátsó zsebe nem biztonságos.
 • Az áruházak parkolóiban ilyenkor megjelennek az adománygyűjtők és az értéktelen, jellemzően bóvli tárgyakat kínáló árusok.  Ezeknek a személyeknek a pénzünk megszerzésén kívül gyakran céljuk az is, hogy adatainkat megszerezve később bejussanak a lakásunkba. Legyünk óvatosak!
 • Ha vásárolni indulnak, arra is fordítsanak fokozott figyelmet, hogy a lakás nyílászáróit megfelelően zárják be. Amennyiben riasztóberendezés is van az ingatlanban, induláskor azt élesítsék!
 • Ha hosszabb időre utazik el az ünnepek idején, ha lehetséges kérje meg a szomszédját, barátját, hogy néhány naponként menjen be a lakásba, kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a postaládáját!

A Pest megyei rendőrök a szükséges mértékben segítik a forgalmat az üzletközpontok környékén és járőröznek azok parkolóiban.

Amennyiben rendőri segítségre van szükségük, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107-es illetve 112-es segélyhívó számok valamelyikén!

Legyenek türelmesek, vezessenek óvatosan!

Az Országos Rendőr-főkapitányság által a témakörben kiadott közleményt IDE kattintva érhetik el.

Forrás: police.hu


Exit mobile version