Jakab Ferenc szerint a korlátozások lazításával „nagyon lazák lettek az emberek”.

Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense az ATV Heti Napló című műsorában beszélt arról, hogy addig nincs békesség és megnyugvás, amíg a vírus bárhol felütheti a fejét. Szerinte az óvintézkedések és a szabályok nem betartása súlyos következményekkel járhat.

A virológus szerint a kormány időben hozta meg a korlátozó szabályokat, és a magyar lakosok hozzáállása is sokat segített a védekezésben, bár megjegyezte, hogy a járványnak még nincs vége.

A szakértő a SOTE tömegtesztelés-programjával egyetért, úgy gondolja, hogy ezzel nagyon komoly tudományos eredményeket lehet elérni. A programban főként három területtel foglalkoznak: a hatóanyagok tesztelésével, a vérplazma-terápiával és az átfogó alapkutatással. A szakértő szerint a vizsgált 400 hatóanyag közül eddig 120-130-at teszteltek, ezek közül 5-10 darab még ígéretes is lehet. Az általuk készített vérplazmát eddig hét beteg kapta meg, és még 14 beteget szeretnének így kezelni a következő hetekben.

Jakab Ferenc csodálkozna, ha a következő légúti fertőzéses szezonban ne jelenne meg újból a koronavírus.

A szakértő továbbá azt is elárulta, hogy ő enyhítene a fővárosban a korlátozásokon, de csak azzal a feltétellel, ha a budapestiek betartanák az előírt szabályokat, óvintézkedéseket.

blikk, Hirmagazin.eu