kedd, július 23, 2024
Home Főhírek Belföldi hírek Kövár László házelnök nyugtatót kért a kiabáló Kunhalmi Ágnes részére! – videó

Kövár László házelnök nyugtatót kért a kiabáló Kunhalmi Ágnes részére! – videó

37
0

Varju László napirend előtti felszólalására reagált Völner Pál az Országgyűlésben, hozzászólását Kunhalmi Ágnes kiabálással zavarta meg. Kövér László megszólította a sivalkodó szocialista képviselőt.

FOTÓ: MTI/KOVÁCS ATTILA

Varju László (DK) szerint segíteni kell a devizahitel-károsultakon, tűrhetetlen, hogy hetente 60-80 családot tesznek ki az utcára.

Napirend előtti felszólalásában elmondta, a devizahitelezést még az Orbán-kormány tette lehetővé 2001-ben és hiába figyelmeztetett 2005-ben Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök a kockázatokra, a saját otthon utáni vágy sokakat elcsábított.

A képviselő szerint súlyos felelősség terheli a bankokat, továbbá bírálta a Kúriát is. Azt mondta, követelik, hogy a kormány mondja fel Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött szerződést, a Nemzeti Eszközkezelőn keresztül tegye lehetővé, hogy a fizetésképtelen családok bérlőként lakásaikban maradhassanak, és hogy terjesszék ki a családtámogatást a gyermekes nem fizető családokra, hogy azt az összeget a bedőlt hitelre fordíthassák.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy 2002-ben még volt egy lakástámogatási rendszer, amelynek révén kedvezményes forinthitelekhez juthattak az családok. Ezt a szocialista kormányok eltörölték, közben a jegybank aktív segítségével a forint alapkamatát is megemelték, így a forinthitelekhez felelősen gondolkodó család nem tudott hozzájutni.

A világgazdasági válság kezdetén, 2008-ban Gyurcsány Ferenc nem tett semmit – mutatott rá. Elmondta, 2010 után azonban bevezették a kilakoltatási moratóriumot, felállították az eszközkezelőt, elszámoltatták a bankokat, lehetővé tették a végtörlesztést, bevezették az árfolyamgátat. Ezeket az intézkedéseket a DK nem támogatta – idézte fel.

Az államtitkár felszólalása közben Kövér László a bekiabáló Kunhalmi Ágnesnek (MSZP) azt mondta, egy pohár vizet kér a képviselőasszonynak, „meg egy nyugtatót”. Majd azt kérte az ellenzéki képviselőktől, hallgassák nyugodtan az államtitkár felszólalását.

demokrata

Megszakítás