Koronavírus: fontos hírt közölt az északi szomszéd

Dátum:

Nem fertőzött az a két férfi, akiket csütörtök estétől koronavírus-gyanúval kezeltek a turócszentmártoni kórházban – erősítette meg Peter Pellegrini szlovák kormányfő. Vasárnap délután hazatért az a másik két szlovák és öt cseh állampolgár, akik a fertőzés gócpontjából, Vuhanból repültek haza.

Nincs koronavírussal fertőzött beteg Szlovákiában.

Peter Pellegrini kormányfő azt mondta, hogy az a két zsolnai férfi, akit csütörtöktől tartottak megfigyelés alatt, rendben van, a koronavírus-gyanú miatt elvégzett vizsgálatok eredményei mindkettejük esetében negatívak. Előtte három hetet töltöttek Kínában, körülbelül 1300 kilométerre a koronavírus-járvány epicentrumától. Sanghajon keresztül repültek Frankfurtba, ahonnan autóval utaztak tovább Szlovákiába. Mivel

a repülés során fáradtságot éreztek és kapart a torkuk,

felhívták az infovonalat. Ahogy Zsolnára értek, egyenesen az orvosi ügyeletre mentek, a családtagjaikkal sem találkoztak. Szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították őket a Turócszentmártoni Egyetemi Kórházba, ahol kiderült, nem fertőzöttek.

Vasárnap délután megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a két szlovák és öt cseh állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból. Őket Franciaországból Brüsszelbe szállították, majd átszálltak egy cseh kormánygépre. A Prágába érkezést követően a két szlovák állampolgárt szlovák orvosok vették gondozásba és hazaszállították őket a besztercebányai kórházba, ahol az ország többi polgárának biztonsága érdekében 14 napot karanténban kell majd tölteniük.

Csehországban sem fertőződött meg egyelőre senki sem a koronavírussal, egy felmérés szerint ugyanakkor attól tartanak a csehek, hogy a fertőzés bejut az országukba. Andrej Babiš miniszterelnök szombaton közölte, Csehország nem tud eleget tenni annak a kínai kérésnek, hogy nyújtson humanitárius segítséget az országnak a koronavírus-járvány miatt.

A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy a cseh tartalékokat a csehek számára tartják fenn.

„A hatóságok ellenőrizték a készleteket, hogy Kínának mire lehet szüksége, és arra jutottak, hogy nem tudnak segíteni“

– fogalmazott Babiš. A múlt héten az eszközöket kezelő hatóság arról adott tájékoztatást, hogy több ezer maszk, kesztyű, védőruha és -szemüveg van raktáron, de ezt elsősorban a csehek számára tartják fenn. Babiš ugyanakkor bejelentette, arra kérik a humanitárius szervezeteket, hogy kezdjenek adománygyűjtésbe, hogy így segítsenek a kínai hatóságoknak.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand
infostart, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Robert Fico elleni merénylet: Valóság és összeesküvés-elméletek

Bevezetés Robert Fico, a szlovák politikai élet egyik meghatározó alakja,...

Kína „büntető hadgyakorlatba” kezdett Tajvan környékén

Peking által „büntetőként” aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai...

„Ez rémálom” – épül a metróvonal Róma történelmi kincsei közé fúrva

Kevés a metróvonal az olasz fővárosban. Most épül egy...

Letartóztatták a „beszóló” orosz tábornokot és a vezérkari főnök egyik helyettesét

Letartóztatták az 58. orosz hadsereg volt parancsnokát, Ivan Popov...
Megszakítás