Az ENSZ klímatárgyalásai Németországban a technikai megbeszélések végleges napirendje nélkül indultak el

– mondta egy vezető tárgyaló, elhomályosítva azt az optimizmust, hogy a 10 napos találkozó eredményeként világos program születik a dubai COP28 konferenciára.

A Bonni Klímaváltozási Konferencia, amelynek célja az Egyesült Arab Emírségekben zajló COP28-on elfogadásra váró döntések előkészítése, egy félidős ellenőrzésnek tekinthető, hogy milyen ambiciózus nemzetközi klímatárgyalások alakulnak ki a decemberi COP28-on.

A legfrissebb hírek itt!

Az előző egyiptomi COP27 óta több hónapig tartó megbeszélések ellenére nem született megállapodás a COP állandó kisegítő testületei által a bonni konferenciára javasolt napirendek elfogadásában – mondta Nabeel Munir, az ENSZ Végrehajtási Kisegítő Testületének (SBI) elnöke a konferencia megnyitóján.

„Amit ma tapasztaltunk… a napirend elfogadásának elmulasztása miatt, az nem kívánatos, de nem ritka a pártok által vezérelt folyamatokban”

– mondta Simon Stiell, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének (UNFCCC) ügyvezető titkára.

Stiell szerint a decemberi konferencia lehet a legjelentősebb az éghajlatváltozással kapcsolatos konferencia Párizs óta, mivel lehetőséget ad a világnak, hogy megfeleljen a 2015-ös párizsi klímavédelmi kötelezettségvállalásoknak.

Forrás

Hirmagazin.eu