Magyarország az Európai Uniónak tett minden eredeti vállalását teljesítette, így már nincs akadálya az uniós forrásokhoz való hozzáférésnek, és annak, hogy a magyar pedagógus-béremelés megvalósuljon

– jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

„Az igazságügyi csomag elfogadásával a legfontosabb szupermérföldkövet, úgynevezett horizontális feltételt fogadott el a magyar Országgyűlés” szerdán – mondta az államtitkár, hozzátéve, ez szükséges ahhoz, hogy Magyarország hozzáférhessen a neki járó uniós forrásokhoz.

Magyarország tehát teljesítette minden eredeti vállalását, amelyet az EU feltételként szabott ahhoz, hogy megérkezzenek Magyarországra a forrásai.

Magyarország a megállapodást betartotta, így már nincs akadálya annak, hogy az uniós források megnyíljanak előtte – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Ez azt jelenti, elhárult az elvi, jogi akadálya annak is, hogy a magyar pedagógus-béremelés megvalósuljon.

A legfrissebb hírek itt!

Az államtitkár emlékeztetett, a szerdán elfogadott igazságügyi csomagról széleskörű társadalmi egyeztetést folytattak, és azzal az Európai Bizottság is egyetértett.

A jogszabály június elsejével lép hatályba, tehát jogi akadálya nincs annak, hogy onnantól megérkezzen annak a 800 milliárd forintnak az arányos része, amelyet a kormány a pedagógusok béremelésére kíván fordítani

– mondta Rétvári Bence.

„Ha a pénz nem jön…”

Megjegyezte azt is, ha a pénz nem jön, akkor az „jogalap nélküli visszatartása a magyar pedagógusokat megillető forrásnak, és ennek nyilván csak politikai oka lehet”. Ha pedig újabb feltételekkel állnának elő, akkor az az Európai Bizottság elfogultságát erősítené – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár emlékeztetett, a kormány azt vállalta, hogy három év alatt 75 százalékkal növeli a pedagógusok bérét. Ezt az első időben elsősorban uniós forrásból, utána pedig magyar forrásból valósítják majd meg. Körülbelül 800 milliárd forint uniós és 5600 milliárd forint költségvetési forrást használnak fel a célra 2030-ig.

Ha június 2-án az EU utal, akkor

  • 561 ezer forint lehetne a magyar pedagógus-átlagbér,
  • a jövő évtől 681 ezer forint lenne, és
  • 2025-től 800 ezer forintra emelkedne

– mondta Rétvári Bence, kiemelve: soha nem volt még ilyen léptékű béremelés Magyarországon.

Az államtitkár kitért arra is, magyar baloldali politikusok azzal foglalkoznak, hogy akadályozzák a források megérkezését, a magasabb pedagógus-béremelés megvalósulását. „Azért vesznek fel Brüsszelben hatmillió forintot, hogy 2025-ben ne legyen a pedagógusbér 800 ezer forint átlagosan Magyarországon” – fogalmazott.

A legfrissebb hírek itt!

Az utóbbi hetek, napok eseményeire reagálva Rétvári Bence arra szólította fel a Nemzeti Pedagógus Kart, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy határolódjon el az erőszaktól, és kérje meg a baloldal politikusait: ne hivatkozzanak rájuk, amikor agresszív akciókat hajtanak végre.

Nyitókép: Facebook