Koffeinmentesen

Dátum:

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Sokan élvezik a fogyasztását, azonban személyes preferenciák miatt vagy egészségi okokból korlátozniuk kell a koffeinbevitelt.

Ezeknek az embereknek a “mentes” kávé lehet egy kiváló alternatíva, mivel ízére és jellegére, fogyasztására teljesen megegyezik a hagyományos kávéval, de nagyon kevés koffeint tartalmaz.

Nincs arra utaló bizonyíték, hogy a koffeinmentes ital fogyasztása káros lenne az ember egészségére, sőt, a rendszeres kávé bizonyos egészségügyi előnyökkel is járhat. Nézzük meg, mit érdemes tudnunk, ha szeretnénk áttérni egy koffein-csökkentett életmódra, és továbbra is szeretnénk a kávé által nyújtott íz- és társasági élményt megtartani.

Mitől lesz koffeinmentes a kávé?

A decafnek is nevezett változat esetében a kávébabból eltávolítják a koffeintartalom 97 százalékát. Ezt jellemzően szén-dioxid és szerves oldószerek segítségével végzik – addig mossák az elegyben a kávébabokat, amíg a színe, az íze és az illata enyhébbé válik. Ez a fajta fakulás függ az alkalmazott módszertől is. Ezután, hasonlóan a hagyományos folyamathoz, megpörkölik és darálják a babszemeket.

Ezáltal a koffeinmentes kávé kellemesebbé válhat azok számára, akik érzékenyek a hagyományos kávé keserű ízére és illatára, és azok is bátrabban fogyaszthatják, akik esetleg koffeinérzékenyek. Fontos azonban, hogy a kávészemekből száz százalékosan sosem vonható ki a koffein, elenyésző mennyiséget (3mg/csésze) mindig fog tartalmazni, szemben a tradicionális változattal (70-140 mg/csésze).

Hogyan érdemes választani?

Ha mindenképpen szeretnénk áttérni más lehetőségekre, de nem tartjuk vonzónak a szüleink és nagyszüleink idejéből biztosan ismerősen csengő, valóban koffeinmentes cikória kávét, akkor érdemes körülnézni a minőségi körülmények közt készült, valódi kávészemekből előállított lehetőségek közül. A hagyományosak mellett különleges ízvilágúakat is megkóstolhatunk!

Néhány érv a koffeinmentes kávé mellett:

  • Egyes kutatások szerint a koffein-csökkentett kávéfogyasztás segít megelőzni a különböző szívbetegségek és a szélütés előfordulását.
  • Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • A csökkentett koffein mennyiség bevitelével szervezetünk kiegyensúlyozottabbá válhat, ezáltal kevesebb szorongásos tünet fog jelentkezni, valamint pihentetőbb és minőségibb alvást fogunk tapasztalni.
  • Sokan nem gondolnak rá, de a nagy mennyiségben bevitt koffein az energiaszintet nem csak megnöveli, de irritáltabbá is teszi mind az idegállapotunkat, mind a gyomrunkat, ami sokaknál hányingert, vagy kézremegést eredményezhet. A koffeinmentes kávé segítségével ezek a jelenségek visszaszorulnak, és a test is nyugodtabbá válik.

Ha megkívántad a legjobb kávé ízét, és szeretnél válogatni izgalmas különlegességek közt, javasoljuk a Ebenica oldalát!

A fotó forrása:

Ventura / Shutterstock.com

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust.. – Gratulálunk!

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust, a Magyar...

Ijesztő állatok jelenhetnek meg tömegesen a kertekben, de tilos bántani őket – videó

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek,...

Zárjavítás otthon: Mikor érdemes szakembert hívni?

A ház biztonsága mindannyiunk számára kiemelt fontosságú. A zárak...
Megszakítás