Home Egészség - betegség COVID, SARS és más halálos betegségek Kitört az újabb világjárvány, és minden eddiginél pusztítóbb

Kitört az újabb világjárvány, és minden eddiginél pusztítóbb

Mindenki az új jegesmedvéket akarja látni
ripost

Az újabb járvány valójában már 2021 óta pusztít, most azonban olyan neuralgikus ponthoz ért, ami súlyos ökológiai katasztrófát jelenthet.

Elérte a sarkvidéket a rendkívül fertőző H5N1 vírus és már egy jegesmedvét is elpusztított. A decemberben történt esetet az alaszkai környezetvédelmi minisztérium erősítette meg. Dr. Bob Gerlach, Alaszka állami állatorvosa szerint ilyen eset korábban még sosem történt – írja a The Guardian. Az elpusztult példányt Utqiagvik közelében találták meg, aki az állatorvosi megállapítás szerint fertőzött madarak tetemeivel táplálkozhatott.

A jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok vörös listáján a „sebezhető” kategóriába tartoznak, elsősorban a tengeri jég elvesztése miatt.

Gerlach szerint elképzelhető, hogy több medve is észrevétlenül pusztult el, mivel általában távoli helyeken élnek, ahol kevés az ember.

A H5N1 rendkívül virulens változatának járványa 2021-ben kezdődött el, a becslések szerint több millió vadon élő madarat és több ezer emlőst pusztított el.

Az érintett fajok közé tartoznak többek között a fekete- és barnamedvék, a rókák, a rétisasok és a cickányok.

Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem természetvédelmi biológia professzor emeritusa szerint a vírus korábban már elérte az Antarktiszt, most pedig az Északi-sarki emlősöket is. Ugyanakkor ez szerinte nem meglepő, mivel az elmúlt néhány évben ragadozó és dögevő emlősök széles skáláját pusztította el.

Az első ismert fertőzéseket októberben észlelték az Antarktisz térségében a Dél-Georgia partjainál lévő Bird-szigeten élő barna szkúák körében. Két hónappal később pedig már több száz elefántfókát találtak holtan, de másutt is megnőtt az elhullások száma.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő, ha a távoli pingvinpopulációkat is eléri.

Pusztításba kezdett itthon a madárinfluenza, sorra számolják fel az állományokat

A kórt vadmadarak hozhatják be, így a baromfikat érdemes bezárva tartani, hogy ne történhessen érintkezés.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version