19.7 C
Budapest
2022. augusztus. 12. péntek

Kitört a gettóból, majd visszament, hogy másokon is segítsen – a 26 éves polgármester, aki tűzbe megy közösségéért – videók

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Milyen jövőre számíthat egy gyermek, akit édesanyja 16 évesen hozott a világra; aki édesapját 12 évesen, börtönbe zárva látja először; és aki az Egyesült Államok egyik legveszélyesebb, legszegényebb városában nő fel?

Semmi jóra, főleg hogy ebben a 300 ezres városban, Stocktonban a férfiak jelentős része már 20-21 évesen rácsok mögött ülő édesapává válik.

Michael Tubbs azonban megcsinálta azt, ami az itt élő fiatalok ezreinek nem sikerült: 26 éves korában a város valaha volt legfiatalabb polgármestere lett – és nem mellesleg az első afro-amerikai, aki betölti ezt a tisztséget. Az ő történetét dolgozza fel az HBO dokumentumfilmje, a Stockton.

26+4 év küzdelem

Természetesen a bevezetőben leírt körülmények mellett a film sem megy el, a nyitányából megismerjük Tubbs gyermekkorát, és vele született társadalmi béklyókkal való küzdelmet. Fokozatosan rajzolódik ki előttünk a polgármesteri ciklusa közepén járó férfi, és kapunk részleteket hangzatos beszédeiből, amelyeket a város diákjainak, lakosainak tart. Összességében pedig egy emelkedett, pátosszal teli élményben részesülünk, amelyben – bár nehéz lenne érvelni amellett, hogy a film készítői politikailag teljesen objektíven mutatnák be az eseményeket – egy rendkívül rokonszenves, tettrekész fiatalembert ismerünk meg.

Michael Tubbs, Kép: Getty Images

Mivel 90 perc kevés lenne, hogy a kiemelkedő retorikai készségekkel megáldott Tubbs szavain könnyezzünk, ezért később jobban beleássuk magunkat a megválasztása óta eltelt 2-3 évbe, amely idő alatt három sarokpontján próbálta megreformálni a nyomorgó város életét: ezek a szegénység, az oktatás és a bűnözés.

Ez azért fontos, mert bár már egy ilyen fiatal polgármester megválasztása is kész csoda, az még nagyobb szenzáció, ha sikeres is tud lenni és megvalósítja választási ígéreteit.

Egy igazi gettó

A város anyagi helyzete finoman sem volt rózsás, a 2008-as válság során csődbe kerültTubbs viszont egy alapítvány támogatásával garantált alapjövedelem bevezetésével kezdett kísérletezni. Véletlenszerűen kiválasztottak 500 szegényebb háztartást a városban, akiknek másfél évig havi 500 dollárt utalnak mindenféle megkötés nélkül. Bár a republikánusok rengeteg kritikával illették, mondván “ingyenélőket pénzel”, a programban résztvevők a kezdetek óta pozitív visszajelzéseket adnak.

Michael Tubbs, Kép: Wikimedia Commons

Az oktatás területén szintén óriási elmaradások mutatkoztak Stocktonban,

  • a város 25 éven feletti lakóinak mindössze 17 százaléka rendelkezett diplomával;
  • rengetegen az érettségiig sem jutnak el, kimaradoznak az iskolából és inkább az utcai életet követik.

Tubbs saját példájából okulva (a Stanfordon végzett) felsőoktatási ösztöndíjat indított a városban egy nagyobb magánadomány segítségével, amely több száz továbbtanulónak ad évi 1000 dolláros jutalmat egyetemi éveire. Céljuk, hogy minél több fiatal képezze magát a felsőoktatásban és a megszerzett tudásukat Stocktonban hasznosítsák.

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk.

– üzente kedvenc idézetét a programban résztvevő első évfolyamnak Tubbs.

Az erőszak ellen

 

Végül szembe kellett szállnia a bűnözéssel, amely 2009-ben a Forbes listáján az USA top 10 legveszélyesebb városa közé “emelte” Stocktont. Tubbs saját tapasztalatából tudja, milyen kártékony egy gyermek számára apa nélkül felnőni, ebben pedig helyi gyermekek százai, ezrei számítanak sorstársainak, akiknek szülei gyakran a szegénységből próbálnak kiutat találni a különböző bűncselekményeken keresztül.

Az amerikai igazságszolgáltatás kegyetlensége, hogy férfiak – főleg feketék – életfogytiglan rács mögé kerülhetnek, ha halmozni kezdenek erőszakmentes bűntetteket, kisebb értékű lopásokat, betöréseket, mint Tubbs édesapja is. Az pedig a szociális védőháló totális hiányára utal, hogy az első esetek után senki sem segít alternatívát nyújtani nekik.

A fiatal polgármester ezért édesapja egyik excellatársával indít reintegrációs programot azoknak, akik leülték a rájuk szabott ítéletet, motivációként pedig havi jutalmat ad nekik a részvételért.

Példakép

Tubbs sikerének egyik titka, hogy származásából adódóan hiteles tudott lenni a felzárkóztatásra vágyó rétegek számára. Ő is szegény volt, ő is bűnözők között nőtt fel, ő is a helyi iskolák ranglétráját járta végig. Példaképpé vált a helyi fiatalság számára, befogadásra lelt, és átadta nekik a hitet: az övék a jövő.

noizz, Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Nagy gondban vannak a nyugdíjasok, és ez csak a kezdet

A júliusi után novemberben újabb korrekciót kaphatnak a nyugdíjasok. Kérdés, hogy ez mire lesz elég, mert az infláció...

Jakab Péter kilép a Jobbikból

„A Jobbik feladhatja, én soha! Vesszen a kormány, győzzön a nép!” – írta Gyöngyösi Mártonnak címezve Facebook-oldalán a politikus. Jakab...

Orosz tévés: Ha a zaporizzsjai erőmű megsérül, két atomrakétát azonnal kilövünk. Egyet Washingtonra, egyet Londonra..

„Kijev és a Nyugat az atomkatasztrófa peremére sodorta az egész világot, ez pedig már határozott reakciókat követel” – fogalmazott...

Bejelentette a kormány: télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

A békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez. Az energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős...
facebook