Forrás: MTI

Kiszabadultak a túszok a mali főváros pénteken megtámadott luxusszállodájában. A reggel kezdődött túszdráma során iszlamista fegyveresek 170 embert tartottak fogva, akik közül helyi források szerint legalább 18-an, egyes források szerint 27-en vesztették életüket.

Kiszabadultak a túszok Bamakóban

Fotó: MTI

A mali kormány egyelőre csak azt erősítette meg, hogy három halálos áldozat van.
Az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó biztonsági forrás elmondta, hogy a mali főváros központjában található Radisson Blu hotelben 18 holttestet találtak. Az ENSZ egyik békefenntartója azonban később azt közölte, hogy 27 halottat látott a hotelban, és még tart az épület átvizsgálása. Szemtanúk több sebesültről is beszámoltak.Két mali, egy francia és egy belga állampolgár is meghalt
Az áldozatok között van két mali, egy francia és egy belga állampolgár is. Brüsszeli források szerint a belga parlament egyik politikai tanácsadója vesztette életét.

Salif Traore mali nemzetbiztonsági miniszter péntek délután egy sajtótájékoztatón közölte: „jelenleg nincs több túsz a támadók fogságában”. Mint mondta, a biztonsági erőknek 76 embert sikerült kiszabadítaniuk.

Egy mali katonai forrás tájékoztatása szerint két túszejtőt megöltek, a többieket továbbra is a szálloda hetedik emeletén próbálják elfogni.

A támadást az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló egyik afrikai dzsihadista csoport vállalta magára. A Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum szervezet a Twitteren üzente meg, hogy ő áll a támadás mögött.

A fegyveresek péntek reggel diplomáciai jelzésű járművel érkeztek az egyébként szigorúan őrzött hotelhez, majd lerohanták a szállodát, és közben azt kiáltozták, hogy Allah akbar (Allah a legnagyobb). A támadás egyik túlélője szerint angolul beszéltek. A támadók emeletről emeletre pásztázták végig az épületet. Egy szemtanú szerint kézigránátokat is bevetettek.Amerikai és francia különleges műveleti erők tagjai is a helyszínre érkeztek
A támadás miatt megszakította csádi látogatását és hazautazott Ibrahim Boubacar Keita mali elnök, aki egy regionális csúcstalálkozón vett volna ott részt.

A túszok kiszabadításában amerikai és francia különleges műveleti erők tagjai támogatták a mali hatóságokat. A Pentagon közleménye szerint az amerikai katonák segítettek biztonságos helyre szállítani a hotelból kiszabadított túszokat. A francia védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy kora délután óta a helyszínen tartózkodnak a francia csendőrség túszszabadításra szakosodott osztagának tagjai is, akik Burkina Fasóból érkeztek Maliba.

A 190 szobás luxusszálloda elleni támadást Franciaországban sokan, főleg a kormány tagjai, a francia érdekek elleni újabb támadásként értékelték egy héttel a 130 halálos áldozatot követelő párizsi vérengzés után – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. A francia hírportálokon és hírtelevíziókban a merényletsorozattal kapcsolatos szünet nélküli beszámolókat pénteken a bamakói túszejtés fejleményeiről szóló hírfolyam váltotta fel.

„Megint biztosan kell állnunk a lábunkon, és ki kell fejezni együttérzésünket egy baráti országgal, Malival” – hangsúlyozta Francois Hollande francia elnök.
Didier Reynders belga külügyminiszter azt közölte, hogy a szálloda vendégei között négy belga állampolgár is volt.

A CCTV kínai közszolgálati televízió diplomáciai forrásokat idézve arról számolt be, hogy mintegy 10 kínai tartózkodott a megtámadott bamakói hotelban, valamennyien Maliban működő kínai vállalatok alkalmazottjai. Rajtuk kívül hét algériai, hat amerikai, két német és legalább 20 indiai állampolgár is megszállt a hotelban, továbbá az Air France francia légitársaság 12, és a Turkish Airlines török légitársaság 7 alkalmazottja is.Háttér
• Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá került, akiket 2013-ban francia katonai beavatkozással vertek vissza.

• Az országban ENSZ-békefenntartók, illetve legalább ezer francia katona állomásozik.

• Maliban idén ez volt a harmadik támadás külföldiek által látogatott létesítmény ellen.