Mind­össze tás­ká­ját akarta vissza­sze­rezni a rab­lók­tól, mégis neki kel­lett bí­ró­ság előtt áll­nia, ahol jog­erő­sen két év fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tésre ítél­ték. Ka­tona And­reát a rabló öz­ve­gye is be­pe­relte…

Autójában ülve várakozott Katona Andrea a piros lámpánál, amikor motoros tolvajok kirabolták. Mivel szerette volna visszaszerezni a táskáját, a tolvajok után eredt. A motorosok azonban a menekülés közben egy rossz manőver után elestek, egyikőjük pedig a kórházban meghalt.

Kirabolták, még is két évet kapott
Fotó: Sulyok László

Andreát azóta meghurcolták, gyilkosnak állították be, a majdnem egymillió forintos perköltséget is vele fizettetik ki, s közben az egykori főigazgatóból mára munkanélküli lett.  A Ripost-nak most őszintén felidézte az akkor történteket.

Rettenetes élmény volt a kirablásom, iszonyú korábbi emlékeket idézett fel bennem.

1999-ben, amikor a sok munkám miatt később tudtam indulni a gyermekemért az óvodába, a táskámat az autóban felejtettem. Mire kiértem a gyermekkel, feltörték a kocsim. Ott álltam tehetetlenül egy kisgyerekkel, a másik gyerekem várt a sulinál, de telefonálni nem tudtam, igazolványaim, kulcsom a táskában volt. A tolvajokat ugyan az akkori, rendőr párom elfogta és bevitte, de a hatóságok három nap múlva kiengedték őket. A tolvajok meg feljelentettek elfogultság miatt… Két évembe tellett, mire ebből a dologból felálltam.

Sikoltva üldözte a rablókat

2013 tavaszán a Nemzeti Könyvtár igazgatója éppen egy szalagavatóra igyekezett, amikor két ember egy motoron ülve kirabolta: betörték autója ablakát és elinaltak.

– Azt éreztem, hogy kizárt, hogy még egyszer megtörténjen velem! Vissza kell szerezzem a táskám, mert visszaélnek az irataimmal, betörnek a lakásomba, megint mindenhol zárat kell cserélnem, ki tudja, milyen kölcsönöket vesznek fel a nevemre, lenullázzák a számlámat, ráadásul a Nemzeti Könyvtár akkori főigazgatójaként az is felelősségem volt, hogy megőrizzem a telefonomban lévő információkat – meséli Andrea, hogy abban az ezredmásodpercben, amikor kirabolták, mi minden futott át az agyán.

A motorosok végül elestek, egyikük a kórházban meghalt. Andreát másodfokon január 20-án két évre ítélték.

Forrás: Ripost