Home Főhírek Külföld Kínai külügy: Nancy Pelosi látogatása provokáció volt – videó

Kínai külügy: Nancy Pelosi látogatása provokáció volt – videó

mandiner

Korábban nem látott mértékű élőerős hadgyakorlatot tart Kína Tajvanhoz közel, érintve a tajvani felségvizeket is. A műveleteket Kína Nancy Pelosi, az Egyesült Államok házelnökének tajvani látogatása elleni tiltakozásként indította.

A gyakorlatok miatt Tajvan légi és vízi forgalma megállt, Kína blokád alá vonta a szigetet, melyet szakadár területnek tekint.

Vészjosló események – videó

A kínai vezetés Pelosi látogatását provokációnak és az „egy Kína” politika aláásásának tekinti. Szerintük ezzel csak rontja az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatot.

„A kínai hadgyakorlat megtartása a Tajvanhoz közeli tengeren szükséges és igazságos, hogy a nemzet függetlenségét és a területi egységet megőrizzük. Ez válasz az Egyesült Államok és a tajvani erők provokációjára” – nyilatkozta a kínai külügyi szóvivő, Fa Csin-jing.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Nancy Pelosi korábban úgy nyilatkozott: látogatása a demokratikus Tajvan támogatását jelenti. Utazása ugyanakkor növekvő nyugtalanságot váltott ki a térségben. A helyzet mérséklése érdekében a G7-csoport külügyminiszterei közös nyilatkozatot adtak ki arról, hogy a kínai eszkaláció a régió destabilizációját eredményezi.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

A Fehér Ház azonban továbbra is úgy érzi, a látogatás nem változtatott semmin.

„Semmi szükség arra, hogy Kína ezt a látogatást, mely összhangban van az Egyesült Államok politikájával, válságnak értelmezze. Világosan kifejtettük, hogy az ‘egy Kína’ politikával szemben nincs változás. Azt továbbra is a Tajvani Kapcsolatokról szóló 1979-es törvény szabályozza. Ez azóta sem változott” – jelentette ki Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

Nancy Pelosi tajvani látogatását világszerte nagy figyelem övezte, és kivívta a Peking-párti csoportok dühét. Az Egyesült Államok hongkongi konzulátusa előtt többen tüntettek az út ellen.

euronews

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version