Kikerült Alekszej Navalnij arcképe a Szabadság téri szovjet emlékműre – videók

0
7
opera pillanatfelvétel 2024 02 29 192020 hu.euronews.com
Kép a videóból, hu.euronews.com

A posztert kirakó aktivisták között sok a párhuzam az orosz és a magyar politikai helyzet között.

Videó

Egy Alekszej Navalnijra emlékező posztert helyeztek ki a budapesti Szabadság téren álló szovjet emlékműre csütörtökön. A képen egy idézet is szerepel a február közepén elhunyt orosz ellenzéki aktivistától. 

Az akció ötletgazdája, Keresztény Zoltán szerint Navalnij jelentősége túlmutat Oroszországon.

„Alekszej Navalnij egy emblematikus figurája az orosz ellenzéknek és a hazug rendszerek elleni harcnak. Ugye a Putyin-rendszer egyértelműen egy autokrata, hazug rendszer. Ő több mint gyanús körülmények között halt meg Putyin szibériai börtönében, és a magyar kormány nemhogy méltóképpen, hanem egyáltalán nem emlékezett meg róla, ezért tartottuk fontosnak, hogy itt elhelyezzük ezt a posztert” – mondta Keresztény, aki szerint Magyarországon hasonló rendszerellenes küzdelemre lenne szükség, mint amilyet Navalnij folytatott.

„Azt gondolom, hogy hasonló Putyin rendszeréhez a magyar rendszer is, ha nem is annyira autokratikus és nem kell sokaknak a börtöntől félnie, ugye ennek a magyar ellenzéknek egyáltalán nem, mert egy részük együttműködik. De mindenesetre egy másolata a magyar rendszer a Putyin rendszerének, és ugyanúgy kell harcolnunk ellene, ugyanazokat a célokat kitűzve, mint ahogy Navalnij és az ő ellenzéki bajtársai Oroszországban.”

Videó

Keresztény Zoltán és társai az elmúlt években több második világháborús szovjet emlékművet is lefóliáztak, hogy így tiltakozzanak az ukrajnai háború és a Putyin-rendszer igazságtalanságai ellen.

Forrás

Hirmagazin.eu