Kezdőlap Életmód Egészség - betegség Kijött a rendelet: Ha kell, menjen a háziorvos házhoz, végezzen gyorstesztet, és...

Kijött a rendelet: Ha kell, menjen a háziorvos házhoz, végezzen gyorstesztet, és hívja vissza betegeit oltásra…, a rendeletet megszegő háziorvosok, ötmilliós bírságra számíthatnak..

Hóbor Miklós háziorvos a hűtőbe helyezi a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatát tartalmazó ampullákat/ Fotó: MTI/Varga György

A háziorvosok az utasítást ugyanazon a napon kapták meg a miniszterüktől, mint Müller Cecília tiszti főorvostól azt, amely ötmilliós bírság kilátásba helyezésével elrendeli, hogy az érintettek januárban egy hétvégén tartsanak oltási akciót.

Visszahívási kötelezettséget rendelt el Kásler Miklós a háziorvosok számára.

Az érintettek jó része kedden kapta kézhez az emberi erőforrások miniszterének legfrissebb utasítását, amelyben egyebek mellett arra kötelezik őket, hogy biztosítsák online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára, a beérkező, de nem fogadott hívásokra pedig mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel – írja a Népszava.

A lap szerint ténylegesen létező probléma, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus-fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni és leginkább arra panaszkodnak, hogy a vonal folyton foglalt, ám a háziorvosok mobiljain szinte alig, a rendelői vonalas telefonjaikon pedig csak elvétve van üzenetrögzítő. Így egyelőre a beteg még azt sem tudja megüzenni, kit és hogyan kellene visszahívnia az orvosának.

Az utasítás egyben azt is elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Mint írják, lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol”.

A miniszter kötelezettségként írta elő azt is, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, valamint intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról, az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kísérjék figyelemmel.

Az utasítást egyébiránt a háziorvosok ugyanazon a napon kapták meg a miniszterüktől, mint Müller Cecília tiszti főorvostól azt, amely ötmilliós bírság kilátásba helyezésével elrendeli, hogy az érintettek januárban egy hétvégén tartsanak oltási akciót.

blikk, nepszava nyomán
Hirmagazin.eu

Exit mobile version