Forrás: hiradó

Kiengedték a börtönből hétfő este a barátnője meggyilkolása miatt tavaly öt év szabadságvesztésre ítélt dél-afrikai paralimpiai bajnokot, Oscar Pistoriust, de büntetése hátralévő részét is le kell töltenie, házi őrizetben.

Oscar Pistoriust
További büntetését Pistorius a nagybátyja házában fogja tölteni Pretoria Waterkloof nevű elit külvárosi negyedében. Szabadon engedése feltételéül szabták, hogy – bár ismert a fegyverek iránti vonzalma – nem birtokolhat fegyvert és pszichoterápiás kezelésnek kell alávetnie magát. Korlátozzák a mozgását, illetve azoknak az embereknek a körét, akikkel kapcsolatba léphet. Az elítélt paralimpikon nem fogyaszthat szeszes italokat, és a rendőrség a nap bármelyik szakában váratlanul kérhet tőle vérmintát.

Pistorius elengedését az után engedélyezték, hogy beleegyeztek az áldozat szülei. Azt mondták, mindegy, hogy Pistorius börtönben tölti-e büntetését vagy sem, ettől még a lányukat nem kapják vissza.

Még egy áztató nap jön, azután érkezik a változás
megosztás

Káosz a horvát-szlovén határon
megosztás

Ferenc pápa a Szentföldet sújtó erőszak beszüntetéséért imádkozott
megosztás

A férfit tavaly ítélték ötévi szabadságvesztésre, mert 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.

A mindkét lábán amputált Pistorius – akit karbonszálas lábprotéziséről pengelábú futónak is neveztek – 2012-ben írta be magát a sporttörténelembe, amikor a londoni olimpián a 400 méteres futásban és a 4×4-es váltóban egészséges társaival mérkőzött meg.

Pistorius egy évet töltött börtönben. A dél-afrikai törvények értelmében a nem szándékos emberölést elkövetők börtönbüntetésük egyhatodának letöltése után házi őrizetben tölthetik hátramaradt büntetésüket. Pistorius ügye azonban korántsem lezárt: az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és azt akarja elérni, hogy a sportolót előre megfontolt emberölés miatt ítéljék el, amiért akár 15 börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. A fellebbviteli tárgyalást november 3-ra tűzték ki.

Belföld

Sikertelen a nyomozás a Kodály köröndi háztűz ügyében
Az ügynek változatlanul egy gyanúsítottja van, a tetőn dolgozó egyik munkás.
megosztás

Külföld

Ismét merényletet követtek el Izraelben
Legkevesebb öt izraeli sebesült meg, egyikük nem sokkal később belehalt sérüléseibe.
megosztás

Belföld

Jönnek a márkajelzés nélküli cigaretták
Májustól csak szabványos betűkkel lehet feltüntetni a gyártót. Lesznek más szigorítások is.
megosztás

Kultúra+Tudomány

Új lemezt készített Udvaros Dorottya
A Majdnem valaki című anyagot kedden mutatják be a Müpában.
megosztás