A magyar rendőrség felkészült az elektronikus csalások visszafejtésére és felderítésére – mondta Magyarország kiberkoordinátora, hangsúlyozva: a bankok telefonon sohasem kérnek bankkártyaadatokat.

Az utóbbi időben az OTP nevében hívtak fel csalók embereket, megpróbálva megszerezni az adataikat. Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett az ügyfeleket célzó, bank nevében történő csaló telefonhívások száma. Ezekben a hívásokban a csalók a bank biztonsági vagy egyéb munkatársának adják ki magukat, a bizalom megerősítése érdekében egyes esetekben még fotóval ellátott hamis igazolványt is küldenek az ügyfél e-mail címére. A hívások során azt közlik az ügyféllel, hogy veszélyben van a számláján lévő pénzösszeg, esetleg azt állítják, hogy a bank gyanús utalás kezdeményezését észlelte és kérik annak megerősítését.

A kár megakadályozása érdekében az ügyfeleket különböző programok számítógépre vagy telefonra történő telepítésére hívják fel, amit a csalás megelőzését, illetve megakadályozását végző vírusirtóként jellemeznek. A telepített program segítségével a csaló láthatja az ügyfél informatikai és mobileszközén lévő összes adatot, így az internet- vagy mobilbank belépéshez szükséges jelszavakat, a banktól érkező megerősítő kódokat. Ezek ismeretében hozzáférnek a bankszámlákhoz és amelyeket felhasználva elutalják a pénzt az ügyfél számlájáról.

A korábbi elektronikus adathalászat mellett az utóbbi időben megjelentek a valódi emberek is – erre figyelmeztet Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora is.

„A mesterséges intelligencia mögött és mellett most már valóban emberek hívogatnak telefonon, próbálnak meggyőzni arról, hogy egy bank alkalmazottai, és fontos utalás érkezett. Megerősítést kérnek személyes adatokról, banki adatokról, bankkártyaadatokról, számlaszámokról. Megpróbálják kihasználni a hirtelen ijedtségünket, arra hivatkozva, hogy valaki a folyószámlánkról nagy összeget akar elutalni. Amikor elbizonytalanodunk, kapkodunk, figyelmetlenek vagyunk, elveszítjük az egészséges bizalmatlanságot” − fejtette ki a szakértő és hozzátette, általában hamis telefonszámokat használnak, akár külföldről akár Magyarországról érkezik a hívás.

Rajnai Zoltán hangsúlyozta, ha telefonon kérnek azonosítást, banki vagy bankkártyaadatokat, mindenképpen kételkedjünk, mert a bankok ilyet nem tesznek. Jellemző lett az utóbbi időben, hogy egy program telepítését kérik a csalók az okoseszközökre, ha ezt megtesszük, akkor kémprogramok kerülnek a készülékeinkre.

Magyarország kiberkoordinátora elmondta, az internetes keresőoldalon a címsorban a zöld lakat megjelenése azt mutatja, hogy biztonságos, hitelesített oldalon járunk. Ha ez egy piros nyitott lakat, az azt jelenti, hogy az oldal nem hitelesített.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

Hirmagazin.eu