Az európai uniós kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba pénteken az orosz külügyminiszter az országát érintő esetleges brüsszeli szankciókra válaszul.

„Készek vagyunk erre. Ha még egyszer azt látjuk (….), hogy egyes területeket olyan szankciókkal terhelnek, amelyek kockázatot teremtenek a gazdaságunk számára, egyebek között a legérzékenyebb ágazatokban” – mondta egy kérdésre válaszolva Szergej Lavrov a Szolovjov LIVE YouTube-csatornán.

Mi nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

– tette hozzá.

Josep Borrell uniós külügyi főképviselő nemrégiben Moszkvában járt, találkozott Lavrovval, és bár próbált barátságos hangnemet megütni, méltatta az oroszokat a Szputnyik V vakcina miatt, de a találkozó elég rosszul sült el, az oroszok megbízhatatlannak nevezték az EU-t és kulturális arroganciát emlegettek, illetve Lavrov szerint csak képzeli az Unió, hogy nekik bármi közük lenne a Navalnij elleni merénylethez.

Borell hazatérése után az uniós képviselők egy része felháborodva követelt további szankciókat Oroszország ellen. Erre reagált most Lavrov, aki kilátásba helyezte a teljes szakítást.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium