forrás: MTI

A legnagyobb magyar közlekedési vállalatoknak év végéig várhatóan több mint 2 milliárd forintos többletköltségük keletkezik a kialakult migránshelyzet miatt, amiben az elmaradt bevételek is benne vannak – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

 vonat-bevandorlok

Fónagy János kiemelte: szeptember 15-éig 1-1,1 milliárd forint volt ez a költség. Elmondta, a feladatok és így a költségek legnagyobb része a MÁV-ra hárult.

A vasúttársaságot nemcsak a forgalom növekedése, hanem a Keleti pályaudvar bezárása miatt a nyugat-európai forgalom néhány napos leállása is terhelte.

A MÁV-nak mindezek szeptember 15-éig 700-800 millió forintos többletköltséget jelentettek, és év végéig ez, a jelenlegi feladatok figyelembevételével, meg fog duplázódni – mondta Fónagy János. A Volánnak és a fővárosi közlekedési vállalatnak 100-120 millió forintos pluszköltsége támadt, a Volán több mint 40 busszal, a főváros mintegy 70 busszal vett részt a feladatokban – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a következő időszakban számolni kell azzal is, hogy a kötelező betelepítési kvóta – annak ellenére, hogy Magyarország szerint ez értelmetlen, jogtalan és esetleg káros – olyan intézkedéseket tesz szükségessé, amelyek anyagi forrásokat is igényelnek.