Kerítésépítés helyett határ menti várakozási övezeteket létesítene Gerald Klug osztrák védelmi miniszter, aki csütörtökön mutatta be a tárca javaslatát.

kerítés helyett az osztrák határon

Úgy lehetne javítani a spielfeldi határátkelőnél kialakult helyzeten, ha az átmeneti befogadóhelyeket megerősítenék, további sátrakat és konténereket telepítenének és a tolakodás, valamint a tömegpánik elkerülése végett szélesítenék a ki- és bejáratokat – közölte Gerald Klug osztrák védelmi miniszter.

A tárca tervezetének indoklása szerint a várakozási övezetekben nemcsak pihenni, enni és inni tudnának a menekültek, hanem tervezhetőbb lenne a továbbutazásuk is. Klug szerint a javaslat az esetleges kerítésépítés olyan alternatívája, amely célszerű, költségtakarékos és azonnal megvalósítható intézkedés.

A tárcavezető szerint a spielfeldi határátkelőnél változnia kell valaminek, hiszen látható, hogy a jelenlegi helyzet nem alkalmas arra, hogy ezreket ellássanak és rendezett formában, biztonságosan továbbutaztassanak.

A szociáldemokrata politikus azt mondta, megpróbálták a hiányzó erőforrásokat kompenzálni, ezért a hadsereg 900 fővel, a rendőrség 200 fővel van jelen a határátkelőnél. A miniszter szerint jelenleg többen teljesítenek szolgálatot, mint korábban a burgenlandi Miklósfalvánál (Nickelsdorf), azonban ez még mindig nem elegendő.

A tárcavezető közölte, lehetnek olyan helyzetek, amelyek mind a menekültek, mind az ott szolgálatot teljesítők számára veszélyesek, ezért úgy vélte, hogy sürgősen változtatni kell.

Az osztrák belügyminiszterrel ellentétben a védelmi tárca vezetője azt mondta, a határ mentén nincs szükség kilométeres kerítésre, ugyanis szerinte ezáltal nem fog kevesebb ember érkezni.

Klug szerint Szlovéniával egyetértésben további határátkelőket kellene nyitni. Hangsúlyozta, hogy a menekültáradat megfékezése érdekében az unió külső határain kell intézkedni.

 

Forrás: kárpáthír