Irán „mind ez idáig soha nem használt fegyverekkel, másodpercek alatt” adna választ egy esetleges izraeli támadásra – szögezte le hétfő este az iráni külügyminiszter-helyettes az állami televíziónak adott interjújában, melyet a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség szemlézett.

„Ez alkalommal nem lenne 12 napjuk várni” – jelentette ki Ali Bakeri Káni arra utalva, hogy a szombat éjjel Izrael ellen intézett iráni drón-és rakétatámadást a teheráni vezetés Izrael Irán damaszkuszi konzulátusa ellen 12 nappal korábban, április 1-jén elkövetett légicsapásával indokolta.

***

Ali Bakeri Káni Budapesten is járt 2022-ben. Meglepő bejelentést tett Budapesten az iráni vezető: olajat és gázt is szállítanának a Nyugatnak.

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több nyugati országgal is tárgyal a gázexport és az olajszállítás lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.

ali bakeri kani irani kulugyminiszter helyettes becs ausztria 558257
ali bakeri kani irani kulugyminiszter helyettes becs ausztria, hirado.hu

Ali Bakeri Káni – aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett a magyar fővárosba – elmondta: jóllehet az Iszlám Köztársaság egyelőre nem szállít olajat nyugati országoknak, ennek lehetőségéről több európai országgal egyeztet.

***

A Mehr idézte az Izrael elleni szombati támadással kapcsolatban Abolfazl Amoeit, az iráni nemzetbiztonsági tanács szóvivőjét is, aki rámutatott arra, hogy a művelet során Irán „semmilyen, jelentős erővel bíró fegyvert nem vetett be”, ám ő is aláhúzta: a jövőben készek eddig nem használt fegyvereket is használni.

„Minden eshetőségre van forgatókönyvünk” – fogalmazott.

Herci Halevi izraeli vezérkari főnök hétfőn megerősítette, hogy mindenképpen válaszolni fognak a támadásra.

„A legkisebb, Irán elleni akcióra is kemény választ fogunk adni”

– szögezte le ugyancsak hétfő este Ebrahim Raiszi iráni elnök (nyitóképünkön) Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel folytatott telefonos egyeztetésén, melyen a többi között a gázai fegyveres konfliktus is szóba került.

Mindeközben Abolfazl Sekarcsi, a fegyveres erők szóvivője, akit a Taszním félhivatalos iráni hírügynökség idézett, figyelmeztette a nyugati országokat – név szerint említve az Egyesült Államokat, Franciaországot és Németországot -, hogy nem hagyja válaszlépés nélkül, „ha átlépnek egy határt az Izraelnek nyújtott támogatásban”.

„Irán bebizonyította, hogy nem agresszor, nem akarja a háborút szítani; de levágja a lábát bármely agresszornak” – fogalmazott a szóvivő.

„Ahelyett, hogy Irán törvényes műveletét ítélnék el, ne támogassák tovább a törvénytelen izraeli rezsimet, ne ugorjanak fejest az égő kemencébe!” – tette hozzá.

Forrás

Hirmagazin.eu