Figyelmeztettek az orvosok: egy sor furcsa és veszélyes tünetet okozhat ez a közkedvelt gyümölcs.

Jóból is megárt a sok – ismerős mondás, és van is benne igazság, hiszen tény, hogy a legjobb dolgokat is túlzásba lehet vinni. Persze ettől még nem kell lemondanunk egyik kedvenc nyári csemegénkről, ám egyes betegségekkel élők számára most igazán fontos információkkal szolgálhatunk!

A krónikus vesebetegségekben szenvedők számára ugyanis a túlzásba vitt görögdinnyézés komoly veszélyeket hordozhat magában, és az olyan enyhébb tünetektől kezdve, mint az izomgyengeség, akár olyan súlyosak is előfordulhatnak, mint a szabálytalan szívverés, vagy éppen a lassuló pulzusszám.

Egy új tanulmány szerint ennek oka a görögdinnye magas káliumtartalma. Habár alapesetben a dinnye pont a vitamintartalma miatt rendkívül egészséges, a vesebetegek esetében a kálium kiválasztása nem működik olyan hatékonyan, ezért jelentős felesleg szaporodhat fel a szervezetükben.

A VIZSGÁLT PÁCIENSEK KÖZÜL TÖBBNÉL IS HIPERKALÉMIÁT MUTATTAK KI, AMI A VÉR TÚLZOTTAN MAGAS KÁLIUMSZINTJÉT JELENTI. KÉT BETEGNÉL KOMOLY SZÍVPROBLÉMÁKAT OKOZOTT MINDEZ, TÖBBEKNÉL PEDIG HÁNYINGER, LÉGSZOMJ, VALAMINT MELLKASI FÁJDALOM LÉPETT FEL.

Szerencsére a magas káliumszint kezelhető, gyógyszeres terápiával pedig kordában tartható, az orvosok ugyanakkor azt javasolják, hogy a vesebetegségben szenvedők figyeljenek oda nem csupán a görögdinnye, hanem a banán, a burgonya, valamint a paradicsom fogyasztására is, hogy elkerüljék a kellemetlen tüneteket.

Az orvosok szerint a megfelelő káliumszintre amiatt is érdemes kiemelten ügyelni, mivel lassan és észrevétlenül emelkedik, egy ideig pedig szervezetünk is jól kezeli a helyzetet, emiatt kezdetben nem okoz különösebb problémákat, melyek azonban később már összeadódhatnak. Szintén lényeges, hogy egyes gyógyszerek is megakadályozzák a kálium megfelelő ürülését a szervezetből, így erre is figyelmet kell fordítani.

Forrás

Hirmagazin.eu