11.1 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Karbonlábnyom mérés vállalatoknak – Így is lehet csökkenteni a költségeket

Dátum:

Megosztás:

A karbonlábnyom számítása és mérése, életciklus elemzés.

Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy egy adott cég vagy vállalat működése milyen terhelést ró a környezetre. Pedig a karbonlábnyom mérése már vállalatok számára is lehetséges, így tisztábban láthatják azt, hogy milyen hatással vannak a természetre. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan mérhető és milyen hatása van ez a későbbiekre!

Denkstatt szerint a karbonlábnyom és életciklus elemzés egyik fő előnye, hogy a vállalat költségei is csökkenthetők. Segítenek kiszámítani és értelmezni egy cég, szolgáltatás, esetleg egy termék vagy folyamat környezeti lábnyomát. Elkészítik a specifikus életciklus elemzést, amivel nagy mértékben lehet pénzt spórolni. Ennek segítségével meghatározható ugyanis, hogy mekkora egy szervezet, egy rendezvény, esetleg egy személy teljes kibocsátása. Ezt tonna vagy kg CO2-eq értékben adják meg. Fontos megemlíteni, hogy az életciklus elemzés során például az emberi toxicitás is megmutathatja egy folyamat vagy szolgáltatás hatásait a környezetre.

Milyen előnyei vannak a karbonlábnyom számításnak?

Az egyik fő érv mellette, hogy a mérés segít az életciklus, illetve a karbonylábnyomok termelési folyamatának azonosításában. A karbonlábnyom számítással nagyobb össszegeket lehet megspórolni, hiszen látjuk, melyik lépésnél magasak az értékek. Az elemzés hozzájárul ahhoz, hogy stratégiát alakítsunk ki a csökkentés érdekében. Emellett versenyelőnyt teremt az egyes szektorokban, ahol a vásárlók elvárása, hogy fenntarthatósági információkat kapjanak.

Emellett a karbonlábnyom számítás támogatja a felkészülést a jövőben esedékes szabványok elvárásainak teljesítésében. Segíti továbbá a cég fenntarthatósági megítélésének javítását, hozzájárul a felelős vállalati működéshez, a vonzó munkahely kialakításához.

Mit jelent az életciklus elemzés?

Az életciklus elemzéssel kiderül, hogy egy termék vagy egy szolgáltatás a teljes életciklusa alatt mekkora hatást ró a környezetre közvetett vagy közvetlen módon. Ide tartozik az élővilág és minden környezeti elem. A hatásokat több kategóriába lehet sorolni, így felmérhető a klímaváltozáshoz való hozzájárul, esetleg az emberi toxicitás.

Ez alapján ráadásul kiállítható környezetvédelmi termék-nyilatkozattal a különféle partnereknek az elemzés eredményeit strukturált formátumban is átadhatóak.

Mi a termék karbonlábnyom?

A termék karbonlábnyom tulajdonképpen egy adott termék teljes vagy részletes életciklusa során kibocsátott üvegházhatású gáz mennyiségét jelenti. Ez megmutatja a vállalat számára, hogy a termék mennyire befolyásolja a klímaváltozást. Emellett remek kommunikációs eszköznek számít, ez képezi a karbon-semleges működés alapját, hiszen így láthatóvá válik, hol van a legnagyobb gond a termelés és előállítás során.

Mi a vállalati karbonlábnyom?

A vállalati karbonlábnyom egy egész vállalat tevékenységei és működése révén kibocsátott üvegházhatású gázok mértékét mutatja meg. Tökéletes megoldás, hogy ráleljünk a hatékonysági problémákra és azokon javítani tudjunk. Emellett eszköz lehet a fejlesztés során, hogy célokat határozzunk meg, hogy a szervezet valóban optimalizálni tudja a klímavédelmi teljesítményét.

Hogyan határozhatóak meg az életciklus-költségek?

Az életciklus-költségszámítás az ügyfelekkel való kapcsolat során lehet hasznos. Az értékesítési folyamat támogatására használható elemzés összehasonlítja a kezdeti beruházásokat az egész életciklus alatt várható megtakarításokkal, mind pénzügyi, mind pedig környezetvédelmi szempontból. Emiatt pedig testreszabott módszereket kaphatunk, ami lehetőséget ad arra, hogy a termékmodellek összehasonlítását és a termékek jellemzőit rugalmasan lehessen integrálni.

A kritikus területek elemzése során azonosítani lehet például a gyártási lépéseket, esetleg a termék egyes életciklusait, amelyek a legjobban hozzátesznek a környezetváltozáshoz. Ennek köszönhetően azonban a vállalat csökkenteni tudja ezt a hatást, segít beépíteni az üzleti stratégiákba mindezt, lényegében költségoptimalizáláshoz vezet.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Putyin szövetségese az ukrán győzelemre: le kell dobni az atomot! – videó

Kemény válaszlépéssel reagálna Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb katonai szövetségese, Razman Kadirov. Az orosz csecsenföldi régió vezetője szerint az ukránok...

Labdarúgó NB I – a Ferencváros kikapott Kecskeméten

Először vesztett pontokat a Ferencváros. A címvédő és eddig százszázalékos Ferencváros 2-0-ra kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga...

„Ezt nem lehetne, ezt nem szabadna!” – Farkasházi Réka kifakadt a kölcseys tanárok elbocsátása miatt

A Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban zajló sztrájk- és elbocsátásmizéria már nemcsak a pedagógusi kört és a...

Kigyulladt egy társasház a XVIII. kerületben

Egy kétlakásos, kétszintes társasház egyik lakásának alsó szintje gyulladt ki a XVIII. kerületi Üllői úton. A kiérkező tűzoltóknak...