3.3 C
Budapest
2022. október. 5. szerda

Jövő héttől kezdődően már oltanak Magyarországon az orosz vakcinával, aminek a használatát sürgetik a franciák és a németek is.. – képek, tesztek, videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Hétfőtől már kezdenek oltani Magyarországon a moszkvai székhelyű Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Szputnyik V típusú, koronavírus elleni vakcinával

– hívta fel rá a figyelmet pénteki rádióinterjúja során Orbán Viktor magyar kormányfő.

Ahogy az közismert, az Európai Unió tagállamai közül elsőként hazánk engedélyezte az orosz védőoltás használatát, most pedig vezető német, osztrák, francia és olasz politikusok, illetve szakemberek is egyre inkább sürgetik az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy hagyja jóvá a Szputnyik V vakcinát.

A magyarországi baloldali ellenzéki pártok és a hozzájuk kötődő sajtóorgánumok az orosz vakcina ellenzése területén mára teljes mértékben elszigetelődtek Európában, hiszen már a nyugati döntéshozók is a Szputnyik segítségével tervezik beoltatni a lakosság egy jelentős részét, sőt Angela Merkel kancellár közös orosz-német oltóanyaggyártást szorgalmaz.

A legfrissebb hír a témával kapcsolatosan az, hogy pénteken az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a spanyol baloldali csúcspolitikus, Josep Borrell azt mondta, „reméli, hogy az EMA jóvá tudja hagyni a Szputnyik V-t, az (első) orosz vakcina megjelenése pedig jó hír az emberiség számára”.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában bejelentette, hogy jövő héttől kezdődően már az orosz, Szputnyik V típusú koronavírus elleni vakcinával is oltani fognak.

A kormány azt tervezi, hogy március 15-ig minden olyan 60 év feletti személyt beoltanak, akik regisztráltak. Április elejére pedig 2 millió embert szeretnének beoltani, ehhez azonban szükség van az orosz (és valószínűleg a kínai) vakcinára is.

Köztudott, hogy már január folyamán több európai ország megadta a vészhelyzeti engedélyt a Szputnyik V vakcinának, például déli szomszédunk, Szerbia, ahol jelenleg tömegesen oltják a délvidéki magyarokat is.

Január 20-án pedig – elsőként az Európai Unióban

– MAGYARORSZÁG ZÖLD UTAT ADOTT AZ OROSZ SZPUTNYIK V OLTÓANYAG HASZNÁLATÁRA,

azáltal hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte a vakcinát. (Még aznap megtörtént a brit-svéd AstraZeneca nevű vakcina engedélyezése is.)

Ezzel párhuzamosan kiderült, hogy az amerikai-német

PFIZER-BIONTECH 2021 VÉGÉIG CSUPÁN 6,6 MILLIÓ VAKCINÁT SZÁLLÍT MAGYARORSZÁGRA, AMI 3,3 MILLIÓ EMBER BEOLTÁSÁRA ELEGENDŐ, EZ A HAZAI LAKOSSÁGNAK MINDÖSSZE AZ EGYHARMADA. AZ AMERIKAI MODERNA PEDIG SZINTÉN KEVESET TUD KÜLDENI. 

Ebből is nyilvánvaló, hogy helyes volt a magyar kormány azon döntése, hogy még időben, a brüsszeli bürokráciát megelőzve igyekezett gondoskodni alternatívát jelentő vakcinák beszerzéséről.

Ilyen ütemben érkezik Magyarországra a Szputnyik V

Január 22-én Moszkvában 2 millió adag védőoltás rendeléséről állapodott meg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az orosz kormány illetékes szerveivel.

A 2 MILLIÓ ADAG VAKCINA 1 MILLIÓ EMBER BEOLTÁSÁRA ELEGENDŐ, MIVEL A TÖBBI KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁSHOZ HASONLÓAN A SZPUTNYIK V-BŐL IS KÉT DÓZIS SZÜKSÉGES. 

Magyarország és Oroszország abban állapodott meg, hogy hazánk három ütemben vásárolja meg ezt az adagot:

AZ ELSŐ HÓNAPBAN, TEHÁT FEBRUÁRBAN 300 EZER, A MÁSODIK HÓNAPBAN 500 EZER, MÍG A HARMADIK HÓNAPBAN 200 EZER EMBER BEOLTÁSÁRA ELEGENDŐ VAKCINA ÉRKEZIK AZ ORSZÁGBA. 

Január 28-án megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, amely szerint a kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcina, amivel több mint egymillió embert oltottak be, itthon is megkapja az ideiglenes veszélyhelyzeti engedélyt.

Ennek a kritériumnak pedig megfelel mind az orosz, mind a brit, mind a kínai vakcina. Ettől függetlenül természetesen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden egyes oltóanyagot külön is ellenőrizni fog.

Az első Szputnyik-szállítmány február 2-án érkezett meg Budapestre, 40 ezer ampulla, ami 20 ezer ember beoltására elegendő.

Az ampullák a Nemzeti Népegészségügyi Központba kerültek, ahol a szakemberek elvégezték a még szükséges teszteket, így várhatóan hétfőtől már oltanak velük.

Így zajlott az orosz vakcina engedélyeztetése

Január 23-án az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) igazgatója, Szentiványi Mátyás interjút adott az orosz vakcina engedélyezésével kapcsolatban.

A magyar engedélyeztetési folyamatról elmondta: az OGYÉI feladata a vakcina dokumentációjának átvizsgálása, kiértékelése, magát az oltóanyagot a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja laboratóriumban, és mindkettő szükséges az engedélyeztetéshez. 

Hozzátette: a Szputnyik V magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött, a munkatársaik többször jártak Oroszországban áttekinteni a gyártási folyamatokat, és maga is kiutazott Moszkvába Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, ahol találkozott az orosz szakemberekkel.

INFORMÁCIÓI SZERINT A SZPUTNYIK V VAKCINÁVAL EDDIG MINTEGY EGYMILLIÓ EMBERT OLTOTTAK BE, AKIK EGY APPLIKÁCIÓBAN FELJEGYEZHETIK A MELLÉKHATÁSOKAT IS, DE EDDIG MÉG NEM TAPASZTALTAK NEM VÁRT, SÚLYOS MELLÉKHATÁST. 

Szentiványi Mátyás kiemelte: az orosz oltóanyag egy adenovírus vektorvakcina, mint a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltás, és hatékonysága szintén 90 százalék felett van. 

Január 31-én az OGYÉI igazgatója ismét nyilatkozott, felhívva rá a figyelmet, hogy a közeljövőben az Európai Unióban is benyújtják a Szputnyik V engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat. Várhatóan pár hónap alatt lezárulhat az uniós engedélyezési folyamat, így az európai színtéren is meg fog jeleni az orosz vakcina – tette hozzá Szentiványi Mátyás.

Hatékony az orosz vakcina

Február 2-án a The Lancet című brit tudományos folyóirat biztonságosnak minősítette a Szputnyik V-t, megállapítva, hogy

AZ OLTÓANYAG HATÉKONYSÁGA A TESZTELÉS HARMADIK SZAKASZÁNAK EREDMÉNYEI ALAPJÁN 91,6 SZÁZALÉKOS, A 60 ÉVESNÉL IDŐSEBB ÖNKÉNTESEK KÖRÉBEN PEDIG 91,8 SZÁZALÉKOS.

A védőoltástól eredő immunitás az 1,3-1,5-szöröse a betegség utáninak.

A Szputnyik V egy modern vektorvakcina, ami azt jelenti, hogy a koronavírus fehérjéjét kódoló genetikai anyagot kétfajta ártalmatlan adenovírussal viszik a szervezetbe. Az idegen anyagra a szervezet reagál, és ezáltal kialakul az immunválasz, ami védelmet biztosít a későbbiekben a COVID-19-megbetegedés ellen.

Ezt követően a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja Facebook-posztban elemezte a Szputnyik V-ről szóló brit tudományos publikációt.

A teszt harmadik fázisában 16 501 ember kapott vakcinakészítményt (közülük 1611-en 60 év felettiek) és 5476 ember placebót (közülük 533-an hatvan év felettiek). Ahogy megírtuk, a vakcina 91,6 százalékban hatékony, az antitestek 98 százalékban jelentek meg 42 nappal az első oltást követően. Az első oltás után 15 nappal már mérhető védelmet mutattak ki, amely 21 nap után már 73,6 százalékra nőtt.

Nagyon fontos és dicséretes, hogy az immunmemória számára lényeges sejtes immunválaszt is mérte a vizsgálat, 28 nappal a vakcináció megkezdése után mérhető különbség volt a vakcinált és nem vakcinált csoport között – írja az értékelésben Kemenesi Gábor.

A tesztek nem mutattak az influenza elleni oltástól eltérő mellékhatásokat, és nem volt olyan súlyos mellékhatás vagy haláleset, amely az oltáshoz lenne köthető

– fűzte hozzá a professzor.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója szintén február 2-án közölte, hogy él bennünk az a nagyon nagy, kísérleti tények által megerősített remény, hogy a vakcinakészítmény hatékonysága nem néhány hónapig, nem is egy évig, hanem legalább két évig vagy még tovább fog tartani, ami természetesen további kutatások tárgyát fogja képezni. 

Gincburg szerint a vizsgálatok azt bizonyították, hogy a Szputnyik V teljességgel biztonságos.
Hangsúlyozta, hogy az oltóanyagnál minden lakossági csoportban gyakorlatilag azonos epidemiológiai hatékonyságot mutattak ki.

AZ IDŐS EMBEREKNÉL AZ AMÚGY IS ENYHE MELLÉKHATÁSOK RITKÁBBAN JELENTKEZNEK, MINT MÁSOKNÁL. 

Ezt követően Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy

OROSZORSZÁG IDÉN MINTEGY 700 MILLIÓ EMBER SZPUTNYIK V-VEL VALÓ BEOLTÁSÁT TUDJA BIZTOSÍTANI.

Mint mondta, a mennyiségnek a gyártási kapacitások szabnak határt.

Azzal kapcsolatosan, hogy egész pontosan hogyan véd az orosz oltóanyag, itt írtunk részletesen.

Érdeklődik a Nyugat a Szputnyik V vakcina iránt, elszigetelődött a magyarországi ellenzék

Németország

Angela Merkel az oltóanyaghiány miatt (amiről már jó ideje cikkezik a német sajtó) az utóbbi hetekben látványosan az orosz vakcina mellé állt.

Január 21-én egyértelműen kijelentette, hogy

A POLITIKAI ELLENTÉTEK ELLENÉRE MÉGIS EGYÜTT TUDNÁNK OROSZORSZÁGGAL DOLGOZNI A JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATOS VÉDEKEZÉS TERÉN, HUMANITÁRIUS CÉLLAL. A NÉMET KANCELLÁR AZT JAVASOLTA, HOGY A NÉMET GYÓGYSZER-ENGEDÉLYEZTETÉSI HIVATAL TÁMOGASSA OROSZORSZÁGOT AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÜGYNÖKSÉGHEZ (EMA) BENYÚJTOTT VAKCINAENGEDÉLYEZTETÉSI KÉRELMÉBEN.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin Berlinben, január 19-én. FORRÁS: AFP/JOHN MACDOUGALL

»Ha az EMA engedélyezi az orosz oltóanyagot, akkor mi is elkezdhetjük használni, és az oltóanyag közös gyártása is szóba kerülhet«, mondta Merkel. Mi nem zárjuk be a kapukat Oroszország előtt. Németország már 1,5 millió embert beoltott, de kifogytunk az oltóanyagból. A hatékonyság a cél, tehát nem lehetnek tabuk, innen ered az Oroszországgal való együttműködés ötlete

– magyarázta Angela Merkel a francia közszolgálati televízió egyik újságírójának, Laurent Desbonnet-nak, világossá téve, a Navalnij esete miatti orosz-német vita nem befolyásolja a vakcinabeszerzést.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapban adott interjújában január 31-én arról beszélt, hogy akár orosz és kínai vakcinával is lehet küzdeni a koronavírus-járvány ellen, mert nem a szérum származási helye a döntő, hanem a hatékonysága és a biztonságossága. 

Hozzátette: amennyiben az orosz és a kínai vakcinák megkapják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, nincs akadálya a németországi használatuknak. Február 3-án a német egészségügyi miniszter

BÁTORÍTÓNAK NEVEZTE A SZPUTNYIK V OLTÓANYAG HATÉKONYSÁGÁRÓL SZÓLÓ ADATOKAT, AMELYEKET BE KELLENE NYÚJTANI AZ EMA-HOZ. 

Úgy tudni, hogy a Szputnyik V-t Németországban az IDT Biologika nevű társaság gyárthatja, amely a Szász-Anhalt tartományi Dessauban működtet oltóanyaggyártó üzemet. Reiner Haseloff tartományi miniszterelnök egy február 2-i nyilatkozatában meg is erősítette azt a sajtóértesülést, hogy a vakcina fejlesztői felvették a kapcsolatot a céggel. 

Ausztria

Sebastian Kurz osztrák kancellár február 3-án kijelentette: az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a kínai és az orosz oltóanyagok engedélyezését is meg kell vizsgálnia. A kancellár azt kérte, hogy

NE LEGYENEK „GEOPOLITIKAI TABUK” AZ EGYES OLTÓANYAGOK JÓVÁHAGYÁSAKOR.

Minden újabb hatásos és engedélyezett oltóanyag nagyon fontos a járvány elleni küzdelemben, az amerikai Pfizer és Moderna vállalatok, vagy az AstraZeneca-vakcina sikerei pedig ugyanolyan jelentősek, mint az orosz vagy a kínai fejlesztések – fűzte hozzá Kurz.

Franciaország

Gabriel Attal, a francia kormány szóvivője február elsején jelentette be egy televíziós interjú során, hogy Franciaország is javasolni fogja a Szputnyik V vakcina használatát, amint az EMA engedélyezi azt. Franciaországban jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinája kapott engedélyt a hatóságoktól, de már folyamatban van a brit AstraZeneca engedélyeztetése is. Attal az interjú során kijelentette, hogy a koronavírus elleni vakcináknak nincs nemzetisége – utalva arra, hogy a biztonság és a hatékonyság a lényeg, nem az, hogy honnan érkezik egy oltóanyag. 

Olaszország

A nemrégiben lemondott római kormány egészségügyi minisztere, Roberto Speranza, valamint a járványügyi biztos és a tartományok képviselői egy február 3-i megbeszélésük során

AZ OLASZ TARTOMÁNYOKBAN AZ OROSZ VAKCINA MINÉL GYORSABB ENGEDÉLYEZÉSÉT SZORGALMAZTÁK.

A legnagyobb napilap, a Corriere della Sera az egészségügyi miniszter válaszát idézte, miszerint nem szabad tartani egyes oltóanyagoktól származásuk miatt.

Roberto Speranza ugyanakkor hozzátette, hogy Olaszország az orosz vakcina esetében is megvárja az EMA engedélyezését.

Az Il Foglio beszámolója szerint a közel hatmillió lakosú Lazio (itt található Róma) egészségügyi tanácsosa, Angelo D’Amato kijelentette, ha az orosz vakcina működik, használjuk.

D’AMATO MAGYARORSZÁG PÉLDÁJÁT EMLÍTETTE, HANGOZTATVA, HOGY A GEOPOLITIKÁT A PANDÉMIÁTÓL KÜLÖN KELL VÁLASZTANI. 

A járványtól leginkább sújtott, tízmilliós Lombardia (ennek a központja Milánó) tartományi alelnöke és egyben egészségügyi felelőse, Letizia Moratti szintén az orosz vakcina előtti nyitást kezdeményezte.

A NÉMET, OSZTRÁK, FRANCIA ÉS OLASZ POLITIKUSOK, ILLETVE SZAKEMBEREK NYILATKOZATAI ALAPJÁN ELÉGGÉ EGYÉRTELMŰ, HOGY LÉNYEGÉBEN MINDENKI CSUPÁN AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÜGYNÖKSÉG (EMA) ENGEDÉLYEZÉSÉT VÁRJA A SZPUTNYIK V VAKCINÁVAL KAPCSOLATOSAN.

Az amszterdami székhelyű uniós szervnek tehát minél hamarabb lépnie kell, óriási rajta a nyomás.

Ugyanakkor az is határozottan kijelenthető, hogy a magyarországi, baloldali ellenzék, valamint a „sajtóorgánumaik” az orosz (és lassan a kínai) vakcina hisztérikus ellenzése területén (is) teljes mértékben elszigetelődtek az európai porondon, hiszen magától értetődően a német, osztrák, francia, illetve olasz politikusokat és szakembereket kicsit sem érdekli a véleményük, ami egyébként a nyugati baloldali sajtóból is fokozatosan kiszorul.

Josep Borrell spanyol baloldali csúcspolitikus is támogatja a Szputnyik V jóváhagyását

Ezt támasztja alá az a tény, hogy a spanyol Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Moszkvában, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette,  az Európai Gyógyszerügynökség remélhetőleg jóváhagyja a Szputnyik V használatát.

Az orosz külügyminisztérium által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tart Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, Moszkvában, 2021. február 5-én. FORRÁS: MTI/EPA/OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM/-

Az amúgy baloldali Borrell – aki korábban az Európai Parlament elnöke is volt – hozzáfűzte:  az (első) orosz vakcina megjelenése jó hír az emberiség számára, mert új eszközt jelent a világjárvány elleni harchoz.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Itt az orosz döntés, ami mindent megváltoztathat

Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való...

A modern ember genetikailag legfeljebb csak 7 százalékban ember..

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a mai emberek genomja, vagyis DNS-ben kódolt teljes örökítőanyaga jelentős átfedést mutat...

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Berki Mazsi: “A tánc egy olyan műfaj, amely kifejezi az érzelmeinket” – videó

Kimondta Berki Krisztián özvegye. A hétvégén indul a TV2 Dancing with the Stars című show-ja. A celebvilág történéseit követők...