Kezdőlap Főhírek Belföldi hírek Jóváhagyta Brüsszel a kutatók megsegítéséről szóló magyar programot – Hírösszefoglaló

Jóváhagyta Brüsszel a kutatók megsegítéséről szóló magyar programot – Hírösszefoglaló

Illusztráció. COVID-19. Hirmagazin.eu
Illusztráció. COVID-19. Hirmagazin.eu

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Budapest, 2020. április 18-a, késő este: Magyarországon 172-re nőtt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma.

——-

Maszkok bevizsgálására alkalmas laboratóriumot alakított ki a Műszaki Egyetem.

———

Újabb 16 krónikus beteg hunyt el Magyarországon a koronavírus fertőzés következtében, ezzel 172-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján közölte: a beazonosított fertőzöttek száma 1834-re nőtt, 231-en meggyógyultak. Müller Cecília elmondta: az elmúlt napokban több mint százzal nőtt és meghaladta a 800-at a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. Változatlanul Budapest és Pest megye az ország legfertőzöttebb területei.

————–

Világszerte elérte a 155 ezret a koronavírus járvány halálos áldozatainak a száma. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint már 2 millió 230 ezer embernél mutatták ki a kórokozót, és csaknem 580 ezren gyógyultak meg. A fertőzés továbbra is 185 országban van jelen. A legtöbb regisztrált fertőzött, több mint 700 ezer az Egyesült Államokban van. Olaszországban egy hét óta először ötszáz alá csökkent a fertőzés egy nap alatt szedett halálos áldozatainak száma; eddig már több mint 23 ezer beteg hunyt el.

———-

Az új koronavírus negatív gazdasági hatásainak a mérséklésére ígért összehangolt fellépést 12 ország. A kezdeményezők között van Dél-Korea, Franciaország, Olaszország, Kanada, Németország és Nagy-Britannia is. Az érintettek által kiadott nyilatkozat globális egészségügyi választ tart szükségesnek, amely magában foglalja egy vakcina kifejlesztését, és a legjobb gyakorlatok, illetve a hatékony kezelési módok megosztását.

————–

Kutatás-fejlesztést segítő tagországi programokat hagyott jóvá az Európai Bizottság. Az érintett projektek között van az a magyar csomag, amelynek keretében 31,5 milliárd forint összegű bértámogatást kapnak a koronavírus-járvány által érintett magyarországi kutatók. A brüsszeli testület értékelése szerint az intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a krízis gazdasági hatásainak a kezeléséhez.

————-

Minisztériumi kezdeményezésre maszkok bevizsgálására alkalmas labort alakított ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkár elmondta: az innovációs tárca márciusban kérte fel az egyetemet arra, hogy működjön közre az uniós típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező maszkok, arcvédő pajzsok bevizsgálásában. A Műegyetemen hamarosan beindulhat a magyarországi lélegeztetőgép-gyártás is.

——————-

Állami szerepvállalást sürget a lakhatási válság megoldására a Jobbik. Z. Kárpát Dániel alelnök közölte: a Jobbik támogatja, hogy javaslatára 5 százalék legyen az új építésű, közcélt szolgáló ingatlanok áfája. Hozzátette: emellé létre kellene hozni egy olyan alapot, amely azokat támogatná, akik nem tudják kigazdálkodni az albérletük díját. Az ellenzéki párt mindezek mellé egy állami hátterű bérlakásépítési programot javasol.

——————

Az önkormányzatok támogatásának megerősítését kezdeményezi az LMP a koronavírus miatt fenyegető szociális válsághelyzet kezelésére. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt elnökségének titkára azt mondta: a települések a kabinet elvonásai miatt is komoly bevételektől esnek el, miközben a járvány elhárítása többletkiadásokat jelent számukra. Az LMP ezért javasolja egy központi idősgondozói hálózat megteremtését, emellett a közmunkaprogramok ideiglenes megerősítését, illetve elérhetővé tenné a közétkeztetést a tartósan munka nélkül maradó szegényebb családoknak.

———————

Az érettségi bojkottjára kérte a tanárokat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, mert a járványhelyzetben veszélyesnek tartja a vizsgák megrendezését. Az érdekképviselet arra kéri tagjait, hogy törvény adta jogukkal élve egységesen a május 4-én kezdődő időszakban vegyék ki szabadságukat, mert abban az esetben nem lesz a vizsgák érvényességéhez szükséges elegendő számú felügyelő tanár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma politikai akciónak tartja a szakszervezet kezdeményezését.

—————–

Nagy-Britanniában a koronavírus okozta járvány miatt az idén elmaradnak a hagyományos ünnepségek az uralkodó születésnapján. A 68 éve trónra lépett II. Erzsébet kedden ünnepli 94. születésnapját, de az udvar tájékoztatása szerint ez most kizárólag családi esemény lesz. A királynő személyesen is kérte a nyilvános rendezvények mellőzését.

—————-

infostart, Hirmagazin.eu


Exit mobile version