Kezdőlap Életmód Egészség - betegség Jöhet a Szputnyik V és az AstraZeneca oltásának közös klinikai tesztje

Jöhet a Szputnyik V és az AstraZeneca oltásának közös klinikai tesztje

infostart

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Oroszországban kis létszámmal tesztelik a kétféle vektorvakcina együttes használatát: tavasszal kezdték az előkészítést, de akkor az egészségügyi minisztérium etikai bizottságának aggályai miatt felfüggesztették.

Hétfőn vált nyilvánossá a döntés arról, hogy megkezdődhet a brit-svéd és az orosz fejlesztésű vakcinák közös klinikai kísérlete, melyet májusban függesztettek fel. A 2022 márciusáig tartó kísérletben 150 önkéntest fognak beoltani a kétféle oltással, majd megfigyelik, milyen immunválasz alakul ki szervezetükben. A programban öt egészségügyi intézmény vesz majd részt Moszkvában és Szentpéterváron – írja a Euronews.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A Szputnyik V fejlesztésében részt vevő orosz kutatók még novemberben álltak elő a kétféle oltás közös kísérletének ötletével, mivel úgy vélik, így emelhető az oltások hatékonysága.

Az AstraZeneca is bejelentett ilyen kísérletet decemberben.

A Szputnyik V Twitteren közölt arról információkat, hogy ilyen vakcinakoktél alkalmazásával kapcsolatos vizsgálatok Azerbajdzsánban, Argentínában és az Egyesült Arab Emirátusokban is zajlanak.

Mind a Szputnyik V, mind az AstraZeneca oltása ugyanazt a technológiát alkalmazza: egy ártalmatlan adenovírust használ vektorként arra, hogy bevigye az emberi testbe a koronavírus tüskefehérjéjét, ami aztán immunválaszt vált ki.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Nagy-Britanniában a kutatók az AstraZeneca oltását a Pfizer és a Moderna vakcinájával keverve is tesztelték már: ez Pfizer oltása esetében biztonságos és hatékony módszernek bizonyult a korai adatok tanúsága alapján.

A WHO állásfoglalása szerint a különböző oltástípusok keverése valószínűleg működőképes megoldás,

de több adat szükséges ahhoz, hogy ebben biztosak lehessünk.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

infostart

Hirmagazin.eu


Exit mobile version