Home Főhírek Belföldi hírek Jogszerű a válsághelyzet kihirdetése – közölte az Alapjogokért Központ

Jogszerű a válsághelyzet kihirdetése – közölte az Alapjogokért Központ

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

forrás: MTI

Az Alapjogokért Központ szerint jogszerű a migrációs válsághelyzet szerdai kihirdetése, és a kormány által bevezetett intézkedések lényegében nem érintik a hétköznapi életet.

A szervezet csütörtöki, az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta: a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésének leglényegesebb következménye, hogy a honvédelmi és rendvédelmi szervek hatáskörei bővülnek, ez azonban nincs komolyabb hatással a magyar állampolgárok hétköznapi életére.

A válsághelyzet ugyanis nem minősül különleges jogrendnek, tehát az alapvető jogok gyakorlásának felfüggesztésére nincs lehetőség – tették hozzá.

Az erre vonatkozó törvény arra biztosít lehetőséget, hogy válsághelyzet idején a honvédség jogszerűen működjön közre az államhatár védelmében, segítve a rendőrség tevékenységét. A katonák egyéb tekintetben is támogathatják a rendőrök munkáját, de nem vonhatják el feladat- és hatáskörüket.

Bizonyos mértékben a rendőrség hatásköre is bővül, valamint állami szervek ideiglenesen igénybe vehetnek egyes vagyontárgyakat, ez állampolgárok magántulajdonát azonban nem érintheti – hangsúlyozták. Mindezek mellett egyes közigazgatási, engedélyezési, építésügyi és menekültügyi eljárások is gyorsulnak vagy egyszerűsödnek.

Az Alapjogokért Központ kitért arra, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzethez hasonlóan a migrációs hullám kezelésére bevezetett korábbi intézkedéseket is sok bírálat érte, azonban utólag „bebizonyosodott, hogy a lépések szükségesek és hatékonyak voltak”. Példaként a határzár felállítását, a menekültügyi gyorsított eljárást és a tranzitzónákat említették.

Véleményük szerint a balkáni térségben feltorlódott több tízezres migránstömeg miatt, „amelynek nyilvánvaló célja, hogy Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába induljon”, feltehetően az új intézkedést is „igazolni fogja az idő és a valóság”.

Ez a veszély szolgált alapul arra, hogy a kormány kihirdethesse a válsághelyzetet, a törvény szerint ugyanis erre bármilyen olyan, a migrációs helyzettel összefüggő körülmény esetén lehetősége van, amely veszélyeztetheti a közbiztonságot – olvasható a közleményben.

A kormány szerdán hirdetett az egész ország területére migrációs válsághelyzetet. A 2013-ban fiatal jogászokból és joghallgatókból alakult Alapjogokért Központ célja a szervezet honlapján szereplő bemutatkozás szerint a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés.

 

Exit mobile version